eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Peking, 2015. szeptember 3.Kínai katonák páncélozott harcjárműveken a pekingi Tiananmen téren 2015. szeptember 3-án, a Kína Japánnal szemben az 1930-as, 1940-es években folytatott ellenálló háborújának, egyben a II. világháború végének 70. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén. (MTI/EPA/Vu Hong)
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Kínai szuperágyú aggasztja az amerikai haditengerészetet

Kína hiperszonikus tengeri sínágyúval kísérletezik, legalábbis erre utal egy kiszivárgott fénykép. Az ilyen, elektromágneses elven működő fegyverek hihetetlenül gyors és pusztító lövedékeket tudnak kilőni.

A kínai közösségi portálon, a Weibón bukkant fel annak a behemót ágyúnak a képe, amelyet egy nem sok más fegyverzettel ellátott kínai hadihajón látott meg a fotós. Az ijesztő kinézetű eszköz szakértők szerint a kínai haditengerészet által tesztelt sín-, avagy elektromágneses ágyú, amely akár a hangsebesség hét és félszeresével képes pusztító hatású lövedékeket pontosan a célba juttatni, akár 200 kilométer távolságra is.

A roncsoló hatást a lövedék sebessége okozza, még robbanótöltetre sincs szükség hozzá, ami jóval olcsóbbá teszi gyártásukat.

Peking úgy tűnik nemhogy titkolni nem akarja, hanem inkább büszke is a fegyverre – a Weibo-kép a múlt hét végén gyorsan feltűnt a Global Times című, angol nyelvű pártlapban, mellette egy katonai szakértő megjegyzésével, hogy

„a kísérletek értett stádiumba léptek”.

Egy ilyen fegyverrel felszerelt kínai hajó komoly fenyegetés lehet a Dél-kínai-tengerre küldött amerikai vagy brit hadihajóknak, amelyekkel Peking értésére akarják adni, hogy ne kezelje beltengereként a fontos nemzetközi hajózási útvonalakat.

Hiperszonikus fegyverekkel az oroszok és az amerikaiak is kísérleteznek, de utóbbiak eddig nem számoltak be látványos sikerekről vagy tengeri tesztekről, csak arról, hogy komoly haladást értek el.

A Global Times azt írta, hogy a kínaiak egy saját gyártású hadihajóra akarják szerelni a sínágyút, és ezzel megelőzik Amerikát. Az év végén a közösségi médián elterjedt egy kép, amely vélhetően egy elektromágneses sínágyúval felszerelt és a tengeren haladó kínai hajóról készült.

Carl Shuster, az amerikai Csendes-óceáni Flottaparancsnokság Egyesített Hírszerző központjának volt igazgatója ugyanakkor azt mondta,

a kínai sínágyú még néhány évig biztosan nem lesz hadrendben, mert masszív mennyiségű elektromos energiát kell biztosítani a működéséhez.

A másik gond az, hogy az hatalmas erőt kifejtő sínágyú gyorsan tönkremegy, már ha tényleg működik a kínai változat.

Kérdés, hogy az amerikaiak mennyire maradtak le a fejlesztésben Kína mögött. A National Interest című magazin szerint az energiaalapú fegyvert - ami lehet sínágyú vagy lézer - egy 2023-tól építendő, újfajta hadihajóra szerelhetik fel. Addigra azonban a kínaiak már többéves előnyben lesznek.

Úgy tűnik, hogy az űrkutatásban is sikereket elérő Kína egy másik nagy katonai ugrást is végrehajtott. A haditengerészet „kompaktnak” mondott új radarja egy India méretű területet tud ellenőrizni. A technológia segítségével a haditengerészet sokkal korábban tudja észrevenni az ellenséges hajókról, repülőkről kiinduló vagy rakéták jelentette fenyegetéseket.

A programra kedden derült fény, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök magas rangú kitüntetésben részesítette Liu Jongtan professzort és vezető tudományos kutatót.

Emellett masszív,

New York területének ötszörösét elfoglaló katonai antennát is épített a kínai néphadsereg,

amellyel például több száz méter mélyre lemerült tengeralattjárókat tudnak lehallgatni. Nem világos, hogy hol található a telephely, amely az alacsony hullámhosszt használó és ezért potenciálisan rákkeltő eszköz otthonául szolgál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×