Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felvirradt a britek sorsdöntő napja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma eldől, bent maradnak-e a britek az Európai Unióban. A csütörtök reggel héttől este tízig tartó Brexit népszavazás előestéjén még dúlt a korteshadjárat Nagy-Britanniában.

Az Uniós bent maradás mellett érvelő David Cameron miniszterelnök Bristolban ígért szebb és jobb jövőt az angoloknak, ha leszavazzák a Brexitet, míg a kilépést szorgalmazók vezére, Boris Johnson volt londoni polgármester a főváros központi halpiacán hangsúlyozta, hogy a szavazás a demokrácia megőrzéséért folyik, Európában sok millióan értenek ezzel egyet. A halasok ellenzik Brüsszel halászati politikáját.

Egymás után jelentik be a bent maradás melletti támogatásukat milliomos üzletemberek, művészek és közéleti személyiségek, például a brit tikosszolgálat volt főnöke: Sir John Sawers és a filmbeli kém, a James Bondot alakító Daniel Craig. Sir John Sawers szerint az Európai Unió tagjaként sikeresebben lehet küzdeni a terrorveszély ellen.

A Brexitista Boris Johnson "nagy meglepetést" jósol. Rátért a bevándorlás ügyére is: szerint a túl magas volt a 333 ezres tavalyi bevándorló-szám. Az ausztrál pontrendszert kellene bevezetni, azaz minden migránsjelöltet osztályozni kellene képzettség és rátermettség szerint.

A bentmaradás hívei reggel francia kiflit szerettek volna osztogatni a munkába sietőknek London szívében, de a választási bizottság ezt a szó szoros értelmében "lekenyerezési" kísérletként ítélte meg, nem engedélyezte az akciót, és a sokezer kiflit a hajléktalan-otthonok kapták meg.