eur:
388.36
usd:
360.29
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Törökország megerősíti a szíriai határ védelmét

Egy fiatal nő lehetett az az öngyilkos merénylő, aki egyes hírek szerint 31 embert ölt meg, amikor pokolgépet robbantott egy a szíriai határhoz közeli török városban. A sokkoló tragédiát, melyben fiatal aktivistákat mészároltak le, videófelvétel is rögzítette.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt ígérte, hogy megerősítik a szíriai határ védelmét, azt követően, hogy az Iszlám Állam tagjának mondott női robbantó végzett többtucat török és kurd fiatallal. Az önkéntesek a dzsihádisták ellen harcban romba dőlt szíriai Kobani város újjáépítésében akartak segédkezni.

A kurd többségű, de török területen található Suruc mindössze néhány kilométerre van a szintén kurd többségű, Szíriában fekvő Kobanitől. A szíriai kurd erők emlékezetes módon hosszú harcok után, az amerikai vezetésű koalíciós légierő támogatása mellett, januárban foglalták vissza Kobanit az Iszlám Államtól.
A most meggyilkolt fiatal aktivisták a Szocialista Ifjúsági Szövetségének tagjai voltak, akik Kobani újjáépítésében próbáltak segédkezni.

A támadás dühös tüntetésekhez vezetett Isztambulban, ahol fiatalok összecsaptak a rendőrséggel.

Az akció után nem sokkal egy olyan videó is megjelent az interneten, amelyen a detonáció pillanatát lehet látni. A kurd és török fiatalok pár pillanattal korábban békésen reggeliztek egy kertben. Egy szemtanú azt mondta: körülbelül 20 holttestet és 50 sebesültet látott. Hatalmas robbanás volt - mondta.

A török vezetés szerint az Iszlám Állam hajtotta végre a támadást, hogy így álljon bosszút, amiért Ankara fel akar lépni a terror ellen.
Aaron Stein biztonsági szakértő azt mondta a Telegraph című brit lapnak, hogy a kurdokat akarták támadni, az Iszlám Állam elleni hadjáratuk miatt. Nem a török állam lehetett a célpont, mert a Törökország elleni támadással az Iszlám Állam új frontot nyitna, ahelyett, hogy szíriai kampányára koncentrálna.

A törökök ugyanakkor fellépnek az Iszlám Állam toborzói ellen, akik több városban nyitottak központokat, és embercsempész hálózatokat építettek ki, amelyek segítségével a több száz kilométeres török-szír határon át bejuttatták szimpatizánsaikat Szíriába.

Az ankarai kormányt eddig azzal vádolták, hogy szemet hunyt az Iszlám Állam tevékenysége felett, és nem próbálta megakadályozni, hogy az ISIS által beszervezett nyugati muszlimok Törökországon keresztül bejussanak Szíriába.
A hétfői mészárlás helyszínén, Suruc-ban található a térség egyik legnagyobb szíriai menekülttábora, ahol 35 ezer ember él.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×