eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jövő héten lesz a bizalmi szavazás a Juncker-bizottságról

Bizalmi szavazást tartanak a jövő héten az Európai Bizottságról az Európai Parlamentben. A szokatlan lépést euroszkeptikus képviselők harcolták ki, akik szerint vizsgálatot kellene indítani Jean-Claude Juncker bizottsági elnök ellen néhány globális cég Luxemburgban folytatott adóleírási gyakorlata miatt.

Nem egészen egy hónapja kezdte meg munkáját az új összetételű Európai Bizottság - az Európai Unió végrehajtó szerve - de máris bizalmi szavazás vár rá a 28 tagország képviselőiből álló Európai Parlamentben.

Az ok, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök hazáját, Luxemburgot, az Amazon és más nagy globális cégek előszeretettel használják arra, hogy minimalizálják az általuk Európában fizetett adót. Az online áruházak gyakorlata a G20-as csúcs témái közt is szerepelt és a résztvevők megegyeztek, hogy harcot folytatnak az adóelkerülés vagy az igazságtalanul alacsony adóbefizetések ellen.

Az egyik trükk az, hogy egy nagy cég Luxemburgban regisztrált ága kölcsönt folyósít a cég hazai divíziójának. A hitelt ezek után költségként tüntetik fel, ami nyomán kevesebb adóköteles bevétel mutatkozik. Ezt a módszert amerikai és brit cégek is használták.

Az EU-Bizottságot az Európai Parlament kétharmados többséggel tudja meneszteni. Ehhez képest azonban a 751 képviselő közül mindössze 76, azaz valamivel több, mint 10% támogatta a bizalmi indítványt.

Az alkalmi koalícióban megtalálható a harcosan Európa-ellenes Brit Függetlenségi Párt, a UKIP, a Francia Nemzeti Front és az olasz 5 Csillag Mozgalom. Az indítvány szerint a két évtizeden át luxemburgi miniszterelnök Juncker személyesen felelős azokért az adókedvezményekért, amelyek nem fair módon arra ösztönöztek globális cégeket, hogy Luxemburgba tegyék székhelyüket - és így csökkentsék adóterheiket.

Az utóbbi években tiltakozások terelték rá a rivaldafényt több nagyvállalat adózási trükkjeire.

Nagy-Britanniában például a Vodafone, a Google, az Amazon, a Starbucks, az Apple és a Facebook is a bírálatok keresztüzébe került, amiért az évtized elején csak jelképesnek számító összeget fizetett be adóként a brit államkasszába. Három cég képviselőit be is idézték a westminsteri parlament bizottsága elé.

A Valutaunió országai az elmúlt években kénytelenek voltak visszafogni a közkiadásokat és megemelni az adókat, hogy mérsékeljék az államadósságot. A közhangulat nem éppen megértő a kevés adót fizető, de nagy profitot lefölöző cégekkel szemben.

Az Európai Parlamentben a májusi választások után megerősödött euroszkeptikusok elutasítják, hogy az EU beleszóljon a tagállamok adóügyeibe, de az mondják: Luxemburg gyakorlata sérti a fair verseny elvét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×