eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így függetlenedhetne mégis Skócia

Miután a múlt heti skót népszavazáson a többség kinyilvánította, hogy nem kívánja felbontani a 300 éves uniót Angliával, a Nacionalista Pártot vezető Alex Salmond csalódottan benyújtotta lemondását. A politikus azonban kijelentette, Skócia népszavazás nélkül, önhatalmúlag is megszerezheti teljes állami függetlenségét.

A novemberben távozó Alex Salmond főminiszter szerint Skócia az önálló, egyre szélesebb autonóm jogkörrel felruházott parlamentje révén mondhatná ki az elszakadást, jóllehet ez az alaptörvényt sértő lépés lenne. A skót nacionalisták vezére a múltheti népszavazás előtt még arról nyilatkozott, hogy bármiféle eredményt hozzon a voksolás, azt zokszó nélkül tudomásul fogja venni, belenyugodva a többség akaratába. De várható volt, hogy - szangvinikus természetű politikus lévén - nem így tesz.

Alex Salmond a skótok idősebb nemzedékét hibáztatja a nagy történelmi lehetőség elszalasztásáért, ők ellenezték a kockázatos lépést. De majd csak kihalnak - mondja Salmond - és a parlamenti képviselők új nemzedéke tudni fogja, mi a dolga: hogyan érheti el népszavazás nélkül, parlamentáris úton, hogy Skócia elnyerje teljes állami függetlenségét. Ehhez persze az kellene, hogy 2016-ban, a skót általános választáson, a Nacionalista Párt jelentős fölénnyel győzzön.

A legújabb közvélemény-kutatási felmérés szerint a mostani népszavazáson a gazdasági visszaeséstől való aggodalom késztette a többséget az elszakadás ellenzésére, és a skótok túlnyomó része szerint nincs szükség újabb népszavazásra legalább tizenöt évig. Alex Salmond leköszönő főminiszter azonban úgy véli, hogy amennyiben Nagy-Britannia közben az Európai Uniós kilépés mellett döntene, akkor az Uniós tagság fenntartása mellett mindig határozottan kiálló Skóciának valóban el kellene szakadnia Angliától, akár önhatalmúlag.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×