eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy tárgyalóasztalnál Izrael és Palesztína

Kilenc hónap múlva akarnak békét kötni a palesztinok és az izraeliek - legalábbis ezt mondják a két fél főtárgyalói, akik három év után találkoztak Washingtonban. A konfliktus hat évtizede alatt több béketerv is kudarcot vallott. Miért lehet más a helyzet most?

John Kerry amerikai külügyminiszter büszke lehet, hogy sikerült az amerikai fővárosban tárgyalóasztalhoz ültetnie Szaeb Erekatot és Cipi Livnit, a palesztinok és az izraeliek delegációvezetőit.

A felek találkoztak Obama elnökkel és Biden alelnökkel és amerikai közvetítőik nélkül, közvetlenül is tárgyaltak az úgynevezett "végső státus" kérdésekről. Néhány napja még a héjának tartott Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik közeli szövetségese is arról beszélt, hogy az egyetlen járható út az önálló palesztin állam létrejötte - ezt azonban biztonsági feltételekhez kötötte. Emellett a palesztinok az izraeliekhez hasonlóan területi engedményekre kényszerülnek majd - tette hozzá.

A jövőbeli Palesztina területén nem maradhatnak zsidó telepesek vagy izraeli katonai létesítmények. "Egyetlen izraeli, civil vagy katona sem maradhat" - mondta.

Legutóbb 2000-ben, még Bill Clinton akkor amerikai elnöknek sikerült tárgyalásra kényszerítenie a feleket. Tudósítók és történészek szerint mai szemmel nézve nagyon közel álltak a megállapodáshoz.

A palesztin oldalon a Gázát irányító Hamász egyenesen elveti a megbeszéléseket, és Abbasz elnök Fatah mozgalmában is sok bírálót találni. Izraelben Netanjahu kormányfő koalíciós partnereinek egy része ellenzi az önálló palesztin állam ötletét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×