eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Már tizenöt éve próbálják temetni a Tourt

Az elmúlt évek doppingbotrányai ellenére töretlen a Tour de France kerékpárverseny népszerűsége. Az idei, századik alkalommal megrendezésre kerülő sporteseményt minden szakaszon komoly nézőtömeg követi, a résztvevőknek pedig nem kevesebb, mint 3400 kilométer kell letekerniük.

A Tour de France történetében először a kerékpárosok Korzika-szigetéről, Porto-Vecchio kikötővárosából indultak útnak június 29-én, majd négy szakasz után kedden érkeztek meg Nizzába, a kontinensre. Utóbbi menetet az ausztráliai Orica csapat nyerte meg, a sárga trikót pedig életében először Simon Gerrans kerékpáros ölthette magára. A csütörtöki szakasz után összetettben a dél-afrikai Daryl Impey állt az élre minimális előnnyel.

A média, illetve a legkülönbözőbb elemzők már a verseny legelején igyekeznek kifürkészni a lehetséges győztest, az elmúlt héten lezajlott szenvedélyes vitákra pedig úgy tűnik, már senki sem emlékszik. A talán félretett indulatokat az váltotta ki, hogy a versenyt 1999 és 2005 között sorozatban hétszer megnyert, majd doppingbotrányba keveredett, emiatt győzelmeitől 2012-ben megfosztott amerikai Lance Armstrong közvetlenül a 29-i indulás előtt a Le Monde című napilapnak azt nyilatkozta, hogy a Tour de France-ot doppingolás nélkül "lehetetlen megnyerni".

Az interjút követően Bernard Hinault egykori ötszörös Tour de France-bajnok egyenesen azzal vádolta meg a kerékpározás körüli botrányok folyamatos felemlegetőit, hogy "meg akarják gyilkolni" a versenyt. A szakmai körökben ma is nagy tekintélynek örvendő Hinault úgy vélte, hogy a kerékpározás immár több mint öt éve bűnbak szerepet tölt be, és rajta "verik le" a más sportágakban napvilágra kerülő doppingügyek okozta indulatokat. Máshol is vannak hasonló problémák, de a hisztéria csak akkor tör ki, ha kerékpározásról van szó - mondta a Le Figaro napilapnak az egykori versenyző.

Bernard Hinault úgy vélte, hogy kedvenc sportágát már tizenöt éve próbálják temetni, de szerinte a művelet nem sikerül, mert az embereket a versenyzők erőfeszítése, kitartása, valamint az ünnepi hangulat érdekli. A századik Tour de France első napjainak történéseit figyelve megállapítható, hogy az ötszörös bajnoknak nagy valószínűséggel igaza van.

Szerző: Ráduly János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×