eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Perbe fogja Obamát egy kínai cég

Bepereli Obama amerikai elnököt egy kínai tulajdonú szélerőmű cég - szerintük az elnök ugyanis alkotmányellenesen állíttatta le egyik beruházásukat. Az elnök nemzetbiztonsági okokkal magyarázta a tilalmat, tény azonban, hogy az amerikai cégek komoly versenytársai a zöld technológiákba beruházó kínai vállalatok.

Barack Obama azt hirdeti, hogy a két amerikai elnökjelölt közül ő az, aki fel tud lépni a klímaváltozás ellen, de most éppen ő tett keresztbe egy zöld technológiai cégnek.

A Ralls nevű, kínai tulajdonú szélturbina-gyártó nem építhet telepet az amerikai Oregon államban - az elnöki rendelet szerint nemzetbiztonsági okokból, mert a farm egy haditengerészeti objektum mellett lenne.

A döntésnek politikai okai lehetnek: Mitt Romney, Obama republikánus kihívója az elnökválasztási kampányban többször is arra utalt: Obama "puha" a kínai konkurensekkel szemben és nem védi az amerikai ipart.

Pénteken az elnök rendeletet adott ki, amely arra kötelezi a szélturbina céget, hogy 90 napon belül adja el az oregoni haditengerészeti gyakorlóterületnél fekvő földjeit és két héten belül szállítsa el onnan berendezéseit. Emellett a Fehér Ház jogot formál arra, hogy meghallgassa a cég dolgozóit és tanácsadóit, valamint hogy átnézze dokumentációját. Mindezt azért, hogy megbizonyosodjon: valóban végrehajtották a rendeletet.

Arra azonban valószínűleg nem számított Washington, hogy a vállalat bíróság elé citálja az elnököt - a Ralls szerint ugyanis Obama megsértette a magántulajdon védelméről és a jogi folyamat tiszteletben tartásáról szóló alkotmányos elveket.

Jogi szakértők szerint a bíróságok nem szívesen kérdőjelezik meg a nemzetbiztonsággal összefüggő elnöki rendeleteket, így a cégnek nem sok esélye van nyerni.

A Ralls egy olyan terület közelében akarja felépíteni farmját, amelytől öt mérföldre az amerikai haditengerészet távirányítású repülőit tesztelik és az elektronikus hadviselést gyakorolják. A cég szerint a környéken már egy sor más szélerőmű-farm működik.

Legutóbb 1990-ben blokkolt nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egy ügyletet amerikai elnök. Akkor George Bush akadályozta meg, hogy egy kínai légi-ipari cég megvegyen egy amerikai gyártót. Az amerikai pénzügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a mostani eset nem precedensértékű - miközben két további kínai cég vár arra, hogy jóváhagyják amerikai befektetéseit.

Májusban Obama minimum 31 százalékos védővámokkal sújtotta a kínai napelemek importőreit - arra hivatkozva, hogy a kínai kormány agresszív módon kedvezményekkel halmozza el gyártóit, amelyek így versenytársaik alá tudnak ígérni. Aktivisták azonban a kínai import jó oldalát látták: éppenséggel az alacsony árak segítették a napelemek elterjedését - hangoztatták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×