eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem történt számottevő javulás a nők hátrányos megkülönböztetése terén

Németországban a nők mind a mai napig jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A szövetségi statisztikai hivatal legfrissebb kimutatása szerint az egyazon munkakörben foglalkoztatott nők fizetése átlagosan 23 százalékkal marad el férfi kollégáik bére mögött. Mindez összefügg azzal is, hogy vezető beosztásban lényegesen kevesebb a nő, mint a férfi.

A berlini koalíció több tagja a közelmúltban ismét szóba hozta a női kvóta bevezetését a cégeknél, de kezdeményezést egyelőre nem koronázta siker. A terv ellenzői szerint fontosabb a teljes egyenjogúság megvalósítása a bérek terén is.

Tény ugyanis, hogy még a vezető beosztású nők esetében is jelentős a fizetésbeli különbség. ők is, akárcsak a munkásnők, közel negyed annyival kevesebbet visznek haza a hónap végén, mint férfi kollégáik.

A felmérésből kitűnik az is, hogy a nagy fogadkozások ellenére 2006 óta gyakorlatilag nem történt számottevő javulás a nők hátrányos megkülönböztetése terén. Szembeötlő azonban a két országrészben tapasztalt eltérés a fizetések szempontjából. Ugyanis míg a nyugati tartományokban élő nők átlagosan 25 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint az ugyanazon beosztású férfiak, ez a különbség az egykori NDK-ban csak hat százalékot tesz ki.

Egy más célzattal készült felmérés viszont a nők javára billentette a mérleget, ugyanis a kormány kezdeményezésére nyolc óriásvállalat, köztük a vasút és a telekom, valamint a kozmetikai cikkek gyártására szakosodott Oreal próbaként csak olyan jelentkezéseket fogadott el a kiírt állásokra, amelyek nem tartalmazták sem a pályázó korát, sem pedig nemét, csupán végzettségét és gyakorlati tapasztalatait. Kiderült, hogy jóval több nő kapott behívót az állás elfoglalását előkészítő személyes megbeszélésre, mint férfi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×