eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A zöldek miatt bukják a választást a szocialisták?

Folyamatosan csökken a szocialisták államfőjelöltjének népszerűsége, Nicolas Sarkozyé pedig lassan de biztosan emelkedik - legalábbis ez derül ki két frissen közzétett francia közvélemény-kutatásból. Igaz, Francois Hollande még így is nyerne a választások második fordulóján, ha arra most kerülne sor.

A leglátványosabb változásokat egy vasárnap megjelent felmérés mutatja, eszerint a szocialista államfőjelölt nem kevesebb, mint kilenc százalékot veszített népszerűségéből az elmúlt egy hónapban, Nicolas Sarkozy megítélése pedig öt százalékot javult. Az LH2 nevű közvélemény-kutató szerint Francois Hollande a szavazatok 30 százalékát kapná az első fordulóban, ha most lennének a választások, miközben a jelenlegi államfő a voksok 29 százalékát szerezné meg.

A BVA kutatóintézet által kedden közzétett eredmények ennél kevésbé drasztikus változást mutatnak, a szocialista jelölt e felmérés szerint négy százalékot veszített népszerűségéből és a szavazatok 32 százalékára számíthat, Nicolas Sarkozy megítélése pedig két százalékot javult, ami azt jelenti, hogy a választók 27 százaléka szavazna rá.

Mindkét felmérés megegyezik ugyanakkor abban, hogy a szocialista jelölt a második fordulóban biztosan nyerne a jelenlegi államfővel szemben, de a tendenciák e területen is azt jelzik, hogy a Francois Holland iránti szimpátia csökken, miközben Nicolas Sarkozy megítélése javul.

Bár Hollande eredményeit a szocialisták igyekeznek minimalizálni, mondván, hogy inkább a korábbi túlságosan magas népszerűségi mutatók voltak anormálisak, abban az elemzők egy része egyetért, hogy megítélésének sokat ártott a zöldekkel a napokban megkötött választási szerződés. Túl azon ugyanis, hogy azt csak hosszas huzavona után sikerült aláírnia a két párt vezetésének, a megállapodás egyebek mellett a francia atomerőmű-park mintegy felének, egészen pontosan 24 reaktornak a leállítását irányozza elő.

A szerződés hatását még nem lehet egyértelműen megítélni, de beszédes elem, hogy a legnagyobb, egyben talán a legbalosabb szakszervezet, a CGT egyik vezetője a megállapodást követően azt mondta: a szocialista párt ezzel az egy aláírással félmillió szavazatot veszített. Az atomerőművek bezárása ugyanis munkahelyek tízezreinek a megszűnését jelentené, arról nem is beszélve, hogy az új álláspont drasztikus szakítást jelent a baloldali ideológia egy részével is, amely eddig a technikai haladásban, egyebek mellett az atomiparban látta a munkásosztály felemelkedésének egyik zálogát.

A környezetvédőkkel kötött megállapodás vegyes fogadtatását talán Lyon szocialista polgármesterének kifakadása jellemzi a legjobban, Gérard Collomb ugyanis nemes egyszerűséggel "zöld khmereknek" nevezte őket, akik szerinte intellektuális terrort gyakorolnak.

A zöldek háza táján egyébként kifejezetten nagy a bizonytalanság, az utóbbi időben némaságba burkolózó elnökjelöltje, az amúgy norvég származású Eva Joly kapcsán napok óta makacsul tartja magát a hír, hogy végül mégsem fog indulni a jövő évi választásokon. Ami igazából nem lenne túlságosan meglepő, hiszen a felmérések szerint a szavazatok mindössze négy százalékát tudná megszerezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×