eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Kínos a kormánynak, de jót tenne az országnak" - nemzetközi sajtóvisszhang az IMF tárgyalásról

A nemzetközi gazdasági sajtó azt találgatja, hogy vajon kísérleti léggömb-e Magyarország bejelentése, hogy mégis az IMF-hez fordulna az ország finanszírozása érdekében. A cikkek "kínos hátraarcról" írnak, és nem fogják vissza a kritikus megjegyzéseket.

A nemzetközi gazdasági sajtó két zászlóshajója, a Financial Times és a Wall Street Journal is meglepetést emleget a magyar kormány nyilatkozata miatt, hogy "biztosításként" újfajta együttműködést keres a korábban kitessékelt Nemzetközi Valutaalappal.

A kommentárok szerint a megállapodás lehet, hogy kínos a kormánynak, de jót tenne az országnak. Az FT azt írja, hogy ha az IMF megtámogatná Magyarországot, akkor az az egész régióval szemben javítaná a befektetői bizalmat.

A két gazdasági lap nem tudja megállni ugyanakkor, hogy ne kommentálja a háttérben meghúzódó szándékokat és ne bírálja a bejelentés módját.

"Piacok 1, Orbán 0" cím alatt jelent meg az FT egyik cikke. "Mindez nagyon kínos a korábban az EU partnerek és a nemzetközi pénzvilág bírálatait figyelmen kívül hagyó, független gazdaságpolitikát hirdető miniszterelnöknek" - jegyzi meg. Máshol azt írja: "hatalmas lehetett a nyomás, máskülönben egy ilyen politikai harcos nem adta volna meg magát."

A Wall Street Journal az FT-hez hasonlóan idézi Peter Attard Montaltót, a Nomura feltörekvő piaci elemzőjét, aki "tartalom nélküli verbális piaci beavatkozásnak" nevezte a budapesti közleményt.

Magyarország a török kártyát próbálhatja kijátszani - 2009-től Ankara a másfél éven át elhúzódó IMF-tárgyalások idején alkalmazta ezt a taktikát, ami azt sugallta: ha kell, az IMF ad pénzt, de az általa megkövetelt szigorú programot mégsem kellett bevezetni - teszi hozzá az amerikai lap. A piaci reakciókat ítélve ez most is sikeres volt - írja.

A Bloomberg azt jegyezte meg, hogy "Magyarország feljebb tornászta a forintot egy olyan együttműködési tervvel, ami el sem jutott el az IMF-ig". "Az ország elővigyázatosságból keres IMF-megállapodást" - idézi Martonyi János külügyminiszter szavait az Inforádióra hivatkozva a Bloomberg.

Kommentárjában a Wall Street Journal sokkolónak nevezi a minisztériumi közleményt és megjegyzi: az IMF és a Magyar Nemzeti Bank sem tudott a budapesti tárgyalási szándékról. "Jöhet az újabb meglepetés, és kiderülhet, hogy a csütörtöki magyar lépés egy kísérleti léggömb volt" - jegyzi meg a lap.

Magyarország sokat bírált gazdaságpolitikája miatt az IMF kemény feltételekhez kötheti a finanszírozást, csakhogy kevéssé valószínű, hogy a magyar kormány, amely a gazdasági függetlenségért harcolt, hajlandó lenne elfogadni bármit is, ami korlátozná hatalmát. Egyáltalán nem bizonyos, hogy az IMF hajlandó készenléti hitelmegállapodást kötni Magyarországgal. Korábbi esetekben kisebb adósságteherrel rendelkező és általa hitelesnek tartott gazdaságpolitikát követő országokkal kötött hasonló egyezményeket az Alap - írja tudósításában a Wall Street Journal.

Szerző: Szvetnik Endre (London)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×