eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Alapvető emberi jog az internet használata"

"Ne kövessenek el hülye hibákat" - erre figyelmeztette a Google azokat a kormányokat, amelyek az internet fokozottabb szabályozását akarják. A megjegyzés az eheti G8-as csúcs előtt tartott e-találkozón hangzott el Párizsban, ahová Nicolas Sarkozy francia elnök hívta meg az ágazat főbb vezetőit, köztük Mark Zuckenberget, a Facebook társalapítóját és Rupert Murdoch-ot, a befolyásos News Corporation főnökét.

Nicolas Sarkozy francia elnök arról próbálja meggyőzni az online világ úttörőit, hogy szabályozásra van szükség, mert a túlzott szabadosság egy idő után sérteni fogja az egyén szabadságát. Az online cégek alapítói arról próbálják meggyőzni Sarkozyt és a hozzá hasonló politikusokat, hogy az internet túlzott szabályozása korlátozza az egyéni szabadságot.

Ez a két álláspont feszült egymásnak Párizsban, ahol a közösségi oldalak, keresőprogramok és tartalomszolgáltatók nagyágyúi, köztük Erich Schmidt Google-vezér, Rupert Murdoch, a Sky, a Sun, a Times, a Fox és tucatnyi médiacég tulajdonosa és Mark Zuckenberg, a Facebook társalapítója jelent meg.

Bár az online világ vezető játékosait a fejlett világban nem fenyegetik olyan mértékű korlátozásokkal, mint Kínában, mégis aggódnak. "Szeretnénk hallani az Önök vágyairól és szeretnénk, ha Önök meghallgatnák, hogy számunkra hol a határ" - fogadta vendégeit Nicolas Sarkozy, aki emlékeztetett: a technológia fejlődését alig tudják követni a felügyelőszervek.

Egyensúlyra van szükség, hogy megvédjék a gyerekeket, miközben kihasználják, hogy az internet fejlődése növelheti a gazdaság bővülését - mondta. "A forradalom, amelyet Önök indítottak, az egyén magánélethez és autonómiához való jogát fenyegetheti" - figyelmeztetett.

Erich Schmidt, a Google elnöke szerint a technológia fejlődése azonban éppenséggel az egyén szabadságát növelte a hatalommal szemben. Az emberek titkos dokumentumokat publikálhatnak, elnyomó rezsimek ellen tiltakozhatnak, vagy akár illegálisan oszthatnak meg fájlokat.

"Óvatosan kell szabályozni az új, innovatív ágazatokat. A gonosz dolgokat valamilyen szinten szabályozni kell. Azt azonban nem tudom elképzelni, hogy a résztvevők közül itt bárki is azt akarná, hogy jelentősen lefékeződjön az internet bővülése, mert egy kormány valamilyen hülye rendelkezést vezetett be" - mondta.

Az internet és az egyéni szabadságjogok kérdése e napokban vezető téma Nagy-Britanniában, ahol Ryan Giggs, a Manchester United legendás futballistája költséges jogi csatát folytatott azért, hogy ne említhessék nevét házasságtörése kapcsán. Sőt, azt is megpróbálta megtiltani, hogy a tilalomról tudósítson a média.

Még a nevét kiadó Twitter-felhasználókat is perrel fenyegették - végül hiába, mert a hét elején már Giggszel voltak tele a címlapok. Az ő és családja privát szférához való joga azonban sérült, miközben a twitterezők és mások győztesnek érezhetik magukat.

Nagy-Britannia, Franciaországhoz hasonlóan, jelezte: megszűntetheti azoknak az internet hozzáférését, akik illegálisan töltenek le jogvédett anyagokat. Az ENSZ egyik szakértője ugyanakkor alapvető emberi jognak nevezte az internet használatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×