eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Német vélemények az alkotmányról

A német média bíráló hangnemben számolt be az új magyar alaptörvény elfogadásáról. A német sajtót az InfoRádió müncheni tudósítója szemlézte.

Az állami tévécsatorna hétfő reggeli adásában úgy vélte,hogy a magyar alaptörvény a harmincas évek fasiszta ideológiájának szellemét idézi fel. Az országgyűlési szavazásról szóló tudósításban már csak a jobboldali jelző szerepelt.

Nem így a müncheni Süddeutsche Zeitung keddi kommentárjában, amely szerint "a paragrafusok gyűjteménye a nacionalista ideológia szellemét honosítja meg, és egyeseket a két világháború közti Európa fasiszta retorikájára emlékeztet." A Süddeutsche Zeitung egy további cikkében magyar ellenzékieket idéz, akik az alaptörvény elfogadását a diktatúra bevezetésének tekintik.

A szintén a bajor fővárosban megjelenő Münchner Merkur című lap Orbán Viktor fényképével illusztrált kommentárjában azt emeli ki, hogy az Országgyűlés olyan paragrafusgyűjteményt szavazott meg, amely a következő kormányokat gyakorlatilag cselekvésképtelenné teszi, és olyan költségvetési tanácsot ültet az ország nyakára, amely kilenc éven át elgáncsolhatja az államháztartási intézkedéseket.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung több cikket is szentel a magyar alaptörvénynek. Az egyik, egy bécsi keltezésű, Reinhard Olt tollából származó beszámoló jellegű írás behatóan elemzi a paragrafusokat. Másik, a lap címoldalán megjelent vezércikkében Olt úgy véli, hogy az alaptörvény Orbán Viktor kézjegyét viseli magán, majd megállapítja, hogy nyugati megfigyelőknek az új magyar alaptörvény ugyan avíttnak tűnhet, de a magyarok zöme, csakúgy, mint a szomszéd országokban élő magyarság, nemzeti hitvallásnak tekinti, és a bírálók állításaival ellentétben egyetlen olyan kitétel sem található benne, amely beleütközne az európai alapértékekbe.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárja szerint az új magyar alaptörvény lehetővé teszi a határozott kormányzást, amely mindenképpen hasznára válik a gazdasági ronccsá vált Magyarországnak, és hasznára válik az Orbánt követő, bármilyen politikai színezetű kormányoknak is. A tekintélyes német napilag vezércikkírója cáfolja azokat az állításokat is, hogy az új alaptörvényt csak népszavazás szentesítheti, ugyanis "a kommunizmus bukása óta eltelt időszakban Európa 23 államában lépett érvénybe új alkotmány, de csak tízben tartottak népszavazást róluk".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×