INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

műhold

ökológiai lábnyom

nasa

Fellövik a United Launch Alliance (ULA) Atlas-V hordozórakétáját a Landsat 9 földfigyelő műholddal a Vandenberg légi támaszpontról 2021. szeptember 27-én.

Újabb műholddal figyeljük a saját ökológiai lábnyomunkat

Infostart / MTI

Útnak indították Kaliforniából a Landsat-9 műholdat, a legújabb tagját annak az amerikai műholdsorozatnak, amely évtizedek óta vizsgálja a természeti és emberi hatásokat a Föld felszínén.

A műholdak feladata, hogy biztosítsák a folyamatos megfigyeléseket a klímaváltozás korában.

A Landsat-9-et a United Launch Alliance rakétája, az Atlas V fedélzetén lőtték fel a Vandenberg űrállomásról. A műhold sikeresen levált a rakétáról.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) közös projektjeként a Landsat-9 párban fog dolgozni elődjével, a Landsat-8 műholddal, hogy kibővítse a közel ötven éve zajló szárazföldi és tengeri megfigyelői munkát, amely az első Landsat 1972-es kilövésével vette kezdetét.

A Landsat-9 a Landsat-7 pályájára áll, utóbbit leszerelik.

A kilövés másodpercei:

A műhold olyan képalkotó szenzorral rendelkezik, amely a spektrum látható és más tartományait is rögzíti. Hőszenzorával a felszíni hőmérsékletet méri.

A bolygó felszínén történő változásokat, például a városok növekedését és a gleccserek mozgását is rögzítő Landsat program a leghosszabb, folyamatos Föld-megfigyelés az űrből a NASA közlése szerint.

A program több mint kilencmillió multispektrális képet halmozott fel a Föld szárazföldi és partvidéki régióiról – mondta Jeff Masek, a Goddard Űrrepülési Központ Landsat-9 projektvezető kutatója.

Hosszabb videó, amiben a műhold jelentőségét taglalják:

"Az adatok használatával dokumentálhatjuk és megérthetjük a változásokat, amelyek ez alatt az időszak alatt történtek az emberi tevékenység és a természeti jelenségek hatására" – fejtette ki.

"A Landsat a legjobb információforrás a trópusi erdőirtás mértékének megértéséhez, vagy más jelenségek, például a hurrikánok, erdőtüzek, rovarok okozta járványok és az ezekből való felgyógyulás dinamikájának megértéséhez" – emelte ki a szakértő.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: MTI/AP/Matt Hartman
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018