eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin
Tömeges hamvasztóhely az indiai Bangalor szélén 2021. május 3-án. Az 1,326 milliárd lakosú Indiában meghaladta a 20 milliót a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

WHO: messze még a pandémia vége

Hiába magas az átoltottság sok fejlett országban, mások nagyon súlyos hullámmal küzdenek jelenleg is: a járvány addig nem ér véget, míg nem ér véget mindeütt – figyelmeztet a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz.

Óriási különbségek vannak a világ két fele között: míg a fejlett országok közül több helyen olyan magas szintet kezd elérni az átoltottság, hogy a lakosok hátradőlve úgy érzik, vége van a járványnak, máshol még a mindennapok részét képezi a koronavírus elleni küzdelem. Minderre Tedrosz Gebrejeszusz nem sokkal azután világított rá, hogy az amerikai a járványügyi hivatal, a CDC frissítette ajánlását, és a beoltott amerikaiaknak már nem teszi kötelezővé a maszkviselést.

"Hatalmas szakadék van kialakulóban: egyes országokban, ahol igen magas az átoltottsági arány, úgy tűnik, hogy a világjárványnak vége, míg máshol hatalmas fertőzési hullámokat tapasztalnak" – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az ügynökség genfi székhelyén tartott sajtótájékoztatón, írja a CNBC.

Amerikában változik az élet

Az Egyesült Államokban a távolságtartást sem ajánlják már az oltott, egészséges személyeknek - igaz, az immunhiányos állapotú betegek esetében a szakértők nem javasolják, hogy teljes mértékben szakítsanak a járvány elleni védekezéssel, mivel a vakcinák hatékonysága alapbetegségük miatt náluk kiszámíthatatlanabb.

Sokak szerint ugyanakkor az új szabályok ezzel együtt is azt sugallják, hogy az élet visszatérhet a normál kerékvágásba.

Az Egyesült Államokban egyre csökken az új koronavírusos megbetegedések száma, mivel egyre több amerikai kap védőoltást. A Johns Hopkins Egyetem adatai azt mutatják, a hétnapos átlag alapján vasárnapig naponta 33 200 új fertőzést jelentettek az országban, ami 19 százalékkal kevesebb, mint egy héttel korábban. A CDC adatai szerint 123 millió amerikai van két adaggal beoltva.

Máshol kemény a helyzet

Más országokban ugyanakkor jelentős járványkitörések tapasztalhatók. India például hétnapos átlagban napi 328 900 esetet jelentett. Ez 15 százalékkal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt, de még mindig nagyon sok. Az ország új rekordot ért el a halálesetek számát illetően is, hétnapos átlagban 4 039 halálesetet jelentettek.

Gebrejeszusz szerint a WHO igyekszik Indiában és más, súlyosan érintett országokban is segédkezni,

de azonnal forrásokra lenne szüksége

ahhoz, hogy fent tudja tartani technikai és operatív támogatását valamennyi ország számára, különösen a világjárvány által leginkább érintett helyeken.

Forrás és oltás kell

"A jelenlegi működés alulfinanszírozott, a források túlnyomó többségét az adományozók meghatározott országok vagy tevékenységek számára különítették el" - mondta.

Felszólította továbbá a koronavírus elleni vakcinák gyártóit, köztük a Pfizert és a Modernát, hogy több oltást bocsássanak a COVAX rendelkezésére, amely a szegényebb országoknak szállít védőoltásokat..

"Azonnal szükségünk van az adagokra, felszólítjuk őket, hogy a lehető leghamarabb szállítsák le azokat" - mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×