INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

nap

űrszonda

esa

Így még nem láthattuk a Napot

Így még nem láthattuk a Napot

Infostart / MTI

Elküldte a Napról készített első felvételeit a Solar Orbiter űrszonda. Ezek a világon az első képek, amelyek a Naphoz ennyire közel, mindössze 77 millió kilométerre készültek - ez a Nap-Föld távolság nagyjából fele.

Bár ezek csak az első felvételek, már most érdekes, új jelenségek láthatók rajtuk - mondta el Daniel Müller, az Európai Űrügynökség (ESA) projektfelelőse a képek virtuális bemutatásán. A képeken látható például egy fortyogó, rendkívül forrónak tűnő, "tábortűznek" ható jelenség. A kutatók szerint a Földről ez csak több milliószor vagy milliárdszor kisebbként észlelhető.

Soha ilyen közelről nem készült még felvétel a Napról.

A Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPNI) szerint bár voltak már missziók, amelyek közelebb kerültek csillagunkhoz, ekkora közelségben azok vakon közlekedtek.

A szonda fedélzetén tíz műszer van, amelyek közül hat távérzékelő eszköz és teleszkóp, ezek a Napot és környezetét vizsgálják.

A szakértők remélik, hogy új ismereteket szereznek arról, hogyan jön létre a napszél és hogyan működik a csillag mágneses mezeje. A cél, hogy a jövőben előrejelzéseket tudjanak készíteni a Nap aktivitásáról - mondta el Sami Solanki, az MPNI igazgatója.

Ezek a "tábortüzek" kis napkitörések, önmagukban nem túl fontosak. A Nap egészét tekintve azonban jelentősen hozzájárulnak a napkorona felmelegítéséhez. A napkorona a csillag légkörének több mint egymillió Celsius-fokos külső rétege. Fizikai mechanizmusai még több évtizedes kutatást követően sem ismertek teljesen. Azonosításuk a napfizika Szent Grálja - mondta el Frédéric Auchcre, a franciaországi Asztrofizikai Intézet munkatársa. David Berghmans, a belgiumi Királyi Obszervatórium munkatársa kiemelte, hogy a jövőbeli képek még élesebbek lesznek, mivel a műszerek még nincsenek teljesen konfigurálva.

"Mindannyian nagyon örülünk ezeknek az első képeknek, de ezek még csak a kezdetet jelentik" - mondta Müller. Hozzátette: a szonda kevesebb mint két év alatt még közelebb repül a Naphoz, és mindössze 42 millió kilométeres távolságból fogja vizsgálni. A szondát a Darmstadtban lévő Európai Repülésirányító Központból (Esoc) irányítják. A Solar Orbiter februárban indult útjára a Floridában lévő Cape Canaveral kilövőállomásáról. Az ESA és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közös szondája 1,5 milliárd eurós (530 milliárd forintos) missziója során új ismereteket gyűjt a Napról.

Műszereivel megvizsgálja az égitest eddig kevésbé ismert régióit, például sarkvidékeit is. A Nap közelében repülve a hatalmas hőtől egy titán hőpajzs védi. A Nap felszínén 5500 Celsius-fok, belsejében pedig 15-16 millió Celsius-fok uralkodik.

Nyitókép: ESA

Kapcsolódó hang

Solar Orbiter - Molnár László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018