eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója megnyitja a WHO végrehajtó testületének 146. ülésszakát a szervezet genfi székházában 2020. február 3-án. A testület február 8-ig ülésezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

Tovább kutatja a WHO az istenített és kritizált maláriagyógyszer titkát

A hidroxi-klorokint márciusban még csodaszernek tartották, a mellékhatásai miatt viszont később félretették.

Nemrég felfüggesztették, de a WHO-nál most úgy döntöttek, újrakezdik a Szolidaritás nevű, több országot érintú akcióban a hidroxi-klorokin maláriagyógyszer kísérleteit a koronavírus kapcsán - írja az Index a Time-ra hivatkozva, amely elsők között hozta a WHO vezetőjének kapcsolódó bejelentését.

A hidroxi-klorokin megítélése a koronavírussal kapcsolatban már azóta ellentmondásos a tudományos körökben, hogy egyáltalán felmerült mint hatásos szer. Márciusban egy francia tanulmány írt a hatékonyságáról, ezt követően Donald Trump amerikai elnök egyenesen csodaszernek nevezte, ennek hatására az amerikaiak felvásárolták a teljes gyógyszertári készletet - emiatt volt olyan, aki talán rászorult volna, mégsem jutott neki.

Májusban aztán két tanulmány kapcsán is kétségek merültek fel a szerrel kapcsolatban, az egyik miatt a WHO leállította a hidroxi-klorokinos kísérleteket. Később viszont magukkal a tanulmányokkal kapcsolatban is kétségek merültek fel (módszertani és következtetési hibák, sőt egy rejtélyes amerikai cég, a Surgisphere is gyanúba került).

Mindenesetre most folytatja a Szolidaritás-programot az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×