eur:
392.8
usd:
367.85
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Idén "frappánsan torlódnak" a csillagászati jelenségek

Átlagosan százévenként van olyan korán a húsvét, mint idén. Arról, hogy a húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő első telihold utáni vasárnapra essen, a niceai zsinat döntött, Krisztus után 325-ben. Ezt az esztendőt még az is különlegessé teszi, hogy szökőévet írunk, így a csillagászati tavasz már csütörtökön, március 20-án elkezdődött.

Rendkívüli a 2008-as év: nagyon ritka, hogy "minden ilyen frappánsan torlódik" - mondta az InfoRádiónak Zombori Ottó csillagász, hozzátéve: idén például március 21-e helyett 20-ra esett a tavaszi napéjegyenlőség, és most telt ki a hold is, márpedig a napfordulót követő első teleholdat követő vasárnap ősi idők óta a húsvét.

A szakértő szerint olyan, hogy húsvét vasárnapja 23-ra essen, a múlt évszázadban is csak egyszer történt, és a következő ötven évben sem várható.

A tavaszi napéjegyenlőség a Hold és a Nap járásához kapcsolódik: ilyenkor egyforma hosszú a nappal és az éjszaka, ilyenkor a Nap éppen az égi egyenlítőn helyezkedik el - magyarázta a csillagász.

Idén szökőév is van, emiatt fordulhat elő, hogy idén a tavaszi, a nyári (június 22.), az őszi (szeptember 23.) és a téli (december 22.) napéjegyenlőség is egy-egy nappal előbbre tolódik - tette hozzá Zombori Ottó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×