INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Idén "frappánsan torlódnak" a csillagászati jelenségek

Infostart / InfoRádió
Átlagosan százévenként van olyan korán a húsvét, mint idén. Arról, hogy a húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő első telihold utáni vasárnapra essen, a niceai zsinat döntött, Krisztus után 325-ben. Ezt az esztendőt még az is különlegessé teszi, hogy szökőévet írunk, így a csillagászati tavasz már csütörtökön, március 20-án elkezdődött.

Rendkívüli a 2008-as év: nagyon ritka, hogy "minden ilyen frappánsan torlódik" - mondta az InfoRádiónak Zombori Ottó csillagász, hozzátéve: idén például március 21-e helyett 20-ra esett a tavaszi napéjegyenlőség, és most telt ki a hold is, márpedig a napfordulót követő első teleholdat követő vasárnap ősi idők óta a húsvét.

A szakértő szerint olyan, hogy húsvét vasárnapja 23-ra essen, a múlt évszázadban is csak egyszer történt, és a következő ötven évben sem várható.

A tavaszi napéjegyenlőség a Hold és a Nap járásához kapcsolódik: ilyenkor egyforma hosszú a nappal és az éjszaka, ilyenkor a Nap éppen az égi egyenlítőn helyezkedik el - magyarázta a csillagász.

Idén szökőév is van, emiatt fordulhat elő, hogy idén a tavaszi, a nyári (június 22.), az őszi (szeptember 23.) és a téli (december 22.) napéjegyenlőség is egy-egy nappal előbbre tolódik - tette hozzá Zombori Ottó.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk