eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyhónapos, 80 kilós, és lehet, hogy kistestvére lesz - képek

Lehetséges, hogy kistestvére is lesz a Fővárosi Állatkertben egy hónapja született orrszarvúnak. A kicsi anyjánál ugyanis ismét mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoznak az állatorvosok.

Lulu, a 26 éves orrszarvú egy hónapja adott életet kicsinyének, amely mesterséges megtermékenyítéssel fogant. A világon ez volt az első eset, hogy így született egy orrszarvú.

A kicsi, amely 58 kilogrammal jött a világra, már 82 kilót nyom, és jól érzi magát. Jelenleg háromóránként eszik. Délelőtt 10 és délután 1 órakor az állatkert látogatói egy plazmatévén követhetik nyomon az etetését. Már elkezdte kóstolgatni a szilárd táplálékot, de főleg egy tehéntejből készült speciális koktélt iszik.

Az orrszarvúk 16-17 hónapon át hordják ki a kicsinyüket, a fogamzó képességük a bébi megszületése után egy hónappal a legnagyobb. Természetesen ilyenkor ritkán esnek teherbe, mert kicsinyüket gondozzák, Lulu kicsinyét azonban mesterséges úton kell táplálni, anyja ugyanis nem gondoskodik róla.

Lulu nem pihenhet

Az állatkert közlése szerint az orrszarvúk fennmaradása szempontjából igen fontos, hogy a mesterséges megtermékenyítésük eljárását továbbfejlesszék, ezért a budapesti gondozók és állatorvosok úgy döntöttek, hogy ismét megpróbálják Lulu megtermékenyítését.

Kedden este elaltatták az állatot, és egy, a 2005-ös beavatkozáshoz képest továbbfejlesztett eljárás keretében próbálkozták megtermékenyíteni Lulut.

Más lesz az apa

Hogy sikerrel jártak-e, az csak 70-80 nap múlva derül ki. Az egyhónapos bébinek azonban csak féltestvére lehet, mivel a megtermékenyítéshez használt sperma ezúttal nem a budapesti állatkertben élő Easy Boytól származik. A szaporító anyagot Nagy-Britanniából hozták, az apuka pedig egy Simba nevű orrszarvú.

Az állatkert közlése szerint a megtermékenyítéshez úgynevezett szexált spermát használtak, hogy az utód nőnemű legyen. Az orrszarvúk megmentését szolgáló tenyészprogram fenntartásához ugyanis nőnemű állatokra van szükség.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×