eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A megnyitóünnepség helyszíne, a tokiói Olimpiai Stadionban 2021. július 15-én. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Őszinte és kijózanító megnyitóval készül Tokió a maszk mögötti olimpiára

A világjárvány miatt egy évvel később, üres stadionban és érthető módon teljesen más hangulatban tartják a tokiói olimpia hivatalos megnyitóját.

Kijózanító lesz a pénteki megnyitó – mondta Marco Balich, aki korábbi olimpiákon producere volt a ceremóniának, most pedig tanácsadóként segíti a japán szervezők munkáját. Hozzátette: nagyon japán és esztétikus lesz az ünnepség, de szinkronban napjainkkal, a valósággal.

„Jelentőségteljes, de a korábbiaknál jóval kevésbé grandiózus eseményre kell készülni. Nagyon őszinte ceremónia lesz” – mondta.

A szervezőbizottság ceremóniákért felelős producere, Hioki Takajuki arról beszélt, hogy a halasztással egyszerűsíteni kellett a műsoron és

drasztikus átalakításokat végeztek,

vélhetően kevesebb fellépő vesz részt a programban.

Korábban kiszivárgott hírek szerint Japánnak a technológiában betöltött vezető szerepét hangsúlyoznák a megnyitón – emlékezetes, Rióban a záró ünnepségen a Nintendo ikonikus figurái, Super Mario és Luigi tűntek fel Sindzo Abe akkori kormányfő mellett –, de volt szó anime figurákról, repülő autókról, az origamira utalásként papírmadarakról is.

A járványszabályok a megnyitón is érvényben lesznek: a felvonuló sportolóknak maszkot kell viselniük és a távolságtartásra is ügyelniük kell. A magyar zászlót a hetedik olimpiáján résztvevő Mohamed Aida tőrvívó, valamint az ötödik olimpiáján induló, hatszoros érmes úszó, Cseh László viszi majd.

Ahogy valamennyi olimpiai eseményt, a megnyitót is zárt kapuk mögött rendezik, ami különösen a gigantikus, 68 ezres Nemzeti Stadionban lesz sokkoló látvány. A létesítményt az 1964 játékok helyszínének helyén építették fel 1,8 milliárd dollárért.

A VIP-vendégekből 950-en lehetnek jelen, közülük 150 a külföldi. Naruhito császár fogja hivatalosan megnyitni a játékokat, de az uralkodói családból más nem lesz jelen az ünnepségen.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki gyújtja meg az olimpiai lángot. 1964-ben Szakai Josinorira esett a választás, aki 1945. augusztus 6-án, a hirosimai bombázás napján született a város közelében. Nem lenne meglepő, ha most is hasonlóan szimbolikus szereplő mellett döntenének, utalva akár a tíz évvel ezelőtti fukusimai katasztrófára vagy a mostani pandémiára.

A megnyitó szervezésében szerepet játszó több ember is botrányba keveredett és távozott. A héten menesztették Kobajasi Kentarót, az ünnepség rendezőjét, akiről kikerült egy 1998-as videó, amelyben a holokauszttal viccelődött. A megnyitó kreatív igazgatójának, Szaszaki Hirosinak márciusban kellett távoznia, miután malachoz hasonlított egy népszerű japán színésznőt. A ceremónia zeneszerzője, Ojamada Keigo is lemondott, miután elismerte, hogy fogyatékos gyerekeket zaklatott iskoláskorában.

A megnyitó este 8 órakor (magyar idő szerint délután 1-kor) kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×