eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A futamgyőztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője ünnepel a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szezonzáró Abu-dzabi Nagydíján a Yas Marina versenypályán 2018. november 25-én. A 33 éves versenyző megnyerte a 2018-as évadot, és ezzel az ötödik világbajnoki címét szerezte meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Srdjan Suki

Hamilton halmozta a rekordokat

Lewis Hamiltonról szólt az idei év a Forma-1-ben, az angol versenyző a világbajnoki cím mellett több csúcsot is megdöntött.

Lewis Hamilton több rekordot is megdöntött idén a Forma-1-ben. Például az övé a legtöbb pontszerző futam egymás után: a 2016-os Japán Nagydíj és az idei Francia nagydíj között az angol versenyző 33 nagydíjat fejezett be az első 10 között. Ez egyben a legtöbb sorozatban elért célbaérkezés rekordja is, igaz, ezt Nick Heidfelddel holtversenyben tartja.

A Mercedes versenyzőjének nevéhez fűződik a legtöbb első rajtkocka megszerzése is: 83 esetben indulhatott a pole positsinon-ból, de a legtöbb elsősoros rajthely is az övé: 132. És ha már 83 alkalommal az élről rajtolt, ebből 47-et meg is nyert, ami szintén rekord.

És ha már győzelem:

egyedülálló, hogy Lewis Hamilton 2007-es bemutatkozása óta minden évben legalább egy versenyt meg tudott nyerni.

Ilyen mutatóval sem rendelkezik más. Michael Schumacher ugyan a bemutatkozó évében nem nyert, ám azt követően 15 éven keresztül volt ott a győztesek között.

A dobogós helyek számában is Hamilton a holtversenyen csúcstartó: idén 17-szer pezsgőzhetett, de volt ilyen éve Michael Schumachernek és Sebastain vettelnek is.

Hamilton tudott a legmagasabb pontszámmal világbajnoki címet nyerni, 408 egységet szerzett idén, és a pályafutás alatt szerzett legtöbb pont is az ő nevéhez fűződik, 3018 egységgel. Igez, ennek értékéből némileg levon, hogy csupán a pontrendszer 2010-es átalakítása óta jár 25 pont a győzelemért. Azt megelőzően 10 egységet, 1991 előtt 9 egységet, az ötvenes években pedig csupán 8 pontot ért egy győzelem. Ekkor csak az első öt helyezett kapot pontot, most az első 10.

Ami pedig a hűséget illeti: Lewis Hamilton egyedülálló abban is, hogy márkahű: mind a 229 nagydíj hétvégéjén Mercedes-motoros autóval versenyzett. És ha már a Mercedes: a gyártó zsinórban az ötödik konstruktőr világbajnoki címét szerezte. Ennél többet egyhuzamban csak a Ferrari tudott nyerni: 1999 és 2004 között hatot. Egyéniben azonban már a Mercedes a csúcstartó: ugyanazon márka pilótái most először nyertek egymás után öt világbajnoki címet (Hamilton 2014, 2015, 2017, 2018, Rosberg 2016).

Kimi Räikönnen nevéhez is fűződik egy rekord: két futamgyőzelme között 112 verseny telt el siker nélkül.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×