eur:
388.01
usd:
359.9
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Botrányok és kiélezett verseny végén döntenek a foci-vb helyszínéről

Csütörtökön derül ki, hogy hol rendezik a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot. Az első tornának biztosan Európa ad otthont, mivel Anglia, Oroszország, közösen Belgium és Hollandia, valamint Portugália és Spanyolország pályázik. A kandidálást botrányok árnyékolták be. Összeállításunk első részében a 2018-as jelölteket mutatjuk be.

Anglia

A futball visszatérhet az őshazába - ez az egyik jelmondata az angolok pályázatának. Joseph Blatter FIFA-elnök kétszer is tárgyalt David Cameron brit kormányfővel a rendezésről, amelyet nyilvánosan támogatott Franz Beckenbauer is. A játékosként és edzőként is világbajnok sztárnak nagy szerepe volt abban, hogy a 2006-os torna rendezéséért folyó harcban Németország megelőzte az angolokat.

Az angolok nagyágyúkat vonultatnak fel a prezentáción, ugyanis a küldöttségnek tagja Vilmos herceg, David Cameron miniszterelnök, Fabio Capello szövetségi kapitány, David Beckham, illetve az 1966-os világbajnok csapat kapitánya, Bobby Charlton is, valamint a korábbi válogatott játékosok közül Gary Lineker, John Barnes, Alan Shearer és Andy Cole.

Stadionok terén a szigetországiak természetesen remekül állnak. A 90 ezres Wembley mellett helyszín lenne a

hamarosan elkészülő Olimpiai Stadion, az Emirates Stadion, a manchesteri Old Trafford és a City of Manchester stadion, a liverpooli Anfield Road, a newcastle-i St. James's Park, a Sunderland, a Birmingham, a Sheffield, a Leeds, a Plymouth és a Milton Keynes arénája. Ezek közül többet bővíteni kell, míg Bristolban és Nottinghamben új stadion épülne. Amennyiben megkapják a rendezési jogot, a jelöltek közül 12 városban tartanak majd meccseket, ennyit engedélyez ugyanis a FIFA.

Az angliai rendezésnek lenne a legnagyobb a költsége, összesen 722 millió dollár, ám a legnagyobb hasznot is a szigetországi rendezés ígéri, 186 millió eurós profitot a stadionok 94 százalékos kihasználtsága mellett. A FIFA összegzése szerint az angolok pályázata tartalmazza a legkisebb kockázatot.

Szakértők szerint a pályázat esélyeit rontja, hogy az angol sajtó az lemúlt hetekben több korrupt végrehajtó bizottsági tagot is leleplezett. Az első botrányt a Sunday Times robbantotta ki, végül az óceániai szövetség (OFC) elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találta a szervezet az etikai kódex megsértése miatt. Hétfőn este a BBC Panorama című műsorában elhangzott vádak szerint a paraguayi Nicolas Léoz, a brazil Ricardo Teixeira és a kameruni Issa Hayatou 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vett fel a FIFA-val szerződésben álló marketingcégen, az International Sport and Leisure-ön (ISL) keresztül, amely 2001-ben csődbe ment.

Oroszország

Az ország a 2014-es téli olimpia után újabb világeseménynek adna otthont. A terveket Vlagyimir Putyin miniszterelnök a kezdetektől fogva támogatja. Az ország labdarúgó-szövetségének vezetője szerint 10 milliárd dollárt fognak a rendezésre, stadionépítésre és egyéb fejlesztésre fordítani.

Az angolok legnagyobb vetélytársának az orosz kandidálást tartják, talán éppen ezért mérgesedett el a

<

A tervezett szentpétervári aréna

sportdiplomáciai viszony a két ország között. Az orosz pályázat vezetője szerint London magas bűnözési rátája és a fiatalok alkoholfogyasztási szokásai miatt nem alkalmas a rendezésre Anglia. Válaszként az angol sportvezetők bocsánatkérést követeltek, a lapok pedig az orosz szurkolók rasszizmusát emelték ki.

A pályázatban 14 város szerepel, de gondot okozhat a nagy távolság okozhat, hiszen az Urálon túli Jekatyerinburgban is játszanának meccseket. A FIFA jelentése a közlekedésben talált kifogásokat, ezt a területet kockázatosnak minősítette. A moszkvai Luzsnyiki-stadiont 89 ezresre bővítenék, és itt rendeznék a döntőt.

Vjacseszlav Koloszkov, az orosz szövetség korábbi elnöke szerint a pályázatnak hét támogatója biztosan van a végrehajtó bizottságban, a győzelemhez 12 szavazat kell.

Belgium-Hollandia


A két ország a 2000-es Európa-bajnokság után ismét közösen adna otthont világversenynek. A pályázatot

Michel Platini UEFA-elnök is támogatja, ugyanakkor Sepp Blatter, a FIFA első embere kijelentette, a közös rendezés helyett az egyedüli pályázókat részesíti előnyben.

Belgiumban hét, míg Hollandiában öt városban lennének meccsek, igaz, Amszterdam és Rotterdam két stadiont biztosítana a torna számára. A FIFA összességében közepesen kockázatosnak nevezte a pályázatot, főleg a stadionhelyzetet és az elszállásolási lehetőségeket kifogásolva. A két országban egyelőre nincs 80 ezres stadion, de kedvező döntés esetén Rotterdamban épülne fel egy új aréna, míg Eindhoven lenne a vb fővárosa.

Portugália-Spanyolország

A két ibériai ország 16 városának 18 stadionja szerepel a pályázati anyagban, de ha megkapják a rendezést, kilenc spanyolországi és három portugáliai arénában játszanak majd világbajnoki meccseket. Madridban, Valenciában, Zaragozában és Bilbaóban is új stadion épülhet, míg több létesítményt kibővítenek a pályázat sikere esetén. A legtöbb jegyet a portugál-spanyol közös kandidálás biztosítaná.

A FIFA jelentése összességében elégedett volt a pályázattal, de a rendezés esélyeit ronthatja, hogy a spanyolok

<

Valenciában is új stadiont építhetnek

1982-ben rendeztek vb-t legutóbb. Ugyanakkor abban bíznak, hogy a 2016-os olimpiáért kárpótolhatják a spanyolokat, ugyanis Madrid elbukott Rio de Janeiróval szemben.

A pályázat során természetesen nagyban építettek a világbajnok spanyol válogatott népszerűségére. Egy erőt demonstráló fotóért 248 spanyol válogatott játékost hívtak össze a 94 éves Gabriel Sosától a 20 éves Bojan Krkicig, és a világbajnoki trófea mögé Sepp Blattert állították. A pályázat nagykövetei a Real Madrid sztárjai, Cristiano Ronaldo és Iker Casillas.

A kandidálást nyíltan támogatják a dél-amerikai tagok, és várhatóan az ázsiai sportvezetők is az ibériai vb-re voksolnak, cserébe a 2022-es vb-ért folyó harcban a portugál-spanyol kettős Katart preferálja. Kulcsfigurának tekinthető Ángel María Villar, aki 1988 óta a spanyol szövetség vezetője, emellett pedig a FIFA és az UEFA alelnöki posztját is betölti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×