eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin

Maradona a veje miatt otthon hagy egy világklasszist?

Sok fejtörést okoz Diego Maradonának, az argentin válogatott szövetségi kapitányának, hogy kikből állítsa össze 23 fős keretét a június 11-én kezdődő, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra.

A szakember erről hétfőn beszélt újságíróknak nyilatkozva, hangsúlyozva, hogy több fájdalmas döntést is meg kell hoznia. Az előzetes, 30-as keretet május 11-ig, a végleges, 23-ast pedig június elsejéig kell leadni a nemzetközi szövetségnek.

"Több olyan futballistám is van, aki remek szezont produkált, mégis ki kell majd hagynom az utazók közül. De hát ez van, nekem kell válogatnom, és valakit, illetve valakiket itthon kell hagynom. Azt azonban tudom, hogy olyan csapatunk lesz, amelynek tagjai tudják, hogyan kell viselkedni és játszani a válogatott mezében" - fogalmazott.

Elképzelhető, hogy olyan, Európában kulcsembereknek számító játékosokra gondolt, akiket eddig szinte mindig mellőzött, mint Esteban Cambiasso (Inter) és Fernando Gago (Real Madrid). Nem volt még nála válogatott a 2010 elején felépült Gabriel Milito (Barcelona). Már korábban kinyilvánította, hogy nem kívánja meghívni az utóbbi idők egyik legjobb argentin középpályását, Juan Román Riquelmét (Boca Juniors).

Másfél évvel ezelőtti kinevezése óta Maradona közel száz játékost próbált ki, s az argentinok csak nagy nehézségek árán kvalifikálták magukat a vb-re. Emiatt sok kritika is érte, elsősorban taktikai éretlenségét és csapatösszeállítási módszereit bírálták.

A dél-amerikai együttes a C csoportban Görögországgal, a Koreai Köztársasággal és Nigériával találkozik majd a vb csoportszakaszában.

Maradona nemrégiben úgy fogalmazott, a világbajnokságra nevezendő kerete nagyon hasonlít majd arra a névsorra (azzal a különbséggel, hogy majd 23 játékost nevez, a márciusi hússzal szemben), amelyet a németek elleni, legutóbbi válogatott mérkőzésére kijelölt.

Ez a következő volt:
Kapusok:
Mariano Andujar (Catania/Olaszország), Sergio Romero (AZ Alkmaar/Hollandia)

Védők:
Martin Demichelis (Bayern München/Németország), Nicolas Otamendi (Velez Sarsfield), Walter Samuel (Inter/Olaszország), Nicolas Burdisso (Inter/Olaszország, az AS Románál kölcsönben), Clemente Rodriguez (Estudiantes), Gabriel Heinze (O. Marseille/Franciaország)

Középpályások: Javier Mascherano (Liverpool/Anglia), Javier Pastore (Palermo/Olaszország), Jonas Gutierrez (Newcastle/Anglia), Angel Di Maria (Benfica/Portugália), Juan Sebastián Verón (Estudiantes), Jesus Datolo (Olympiakosz/Görögország), Mario Bolatti (Fiorentina/Olaszország)

Csatárok: Carlos Tevez (Manchester City/Anglia), Lionel Messi (Barcelona/Spanyolország), Gonzalo Higuain (Real Madrid/Spanyolország), Diego Milito (Inter/Olaszország).

A mérkőzést az argentinok 1-0-ra megnyerték a Pipitának becézett Gonzalo Higuaín góljával.

Az elmúlt nagy tornák tapasztalatait figyelve azt látjuk, négy-hat csatárt nevezett a mindenkori argentin kapitány. Bár most valószínűsíteni lehet, hogy legalább féltucat csatárt benevez majd Maradona, így sem áll könnyű választás előtt...

Övé ugyanis az európai elitbajnokságok leggólerősebb armadája. Lionel Messi, Gonzalo Higuaín, Carlos Tévez, Diego Milito, Lisandro López és Sergio Agüero együtt 117 gólt szerzett a bajnoki idényben, s közülük egy, vagy két játékos szinte biztosan nem lesz ott Dél-Afrikában. Különös tekintettel arra, hogy Diego Maradona korábban azt mondta, Lionel Messi mellett csak egy Argentínában, a Boca Juniorsban futballozó csatárnak biztos a helye: Martín Palermónak.

Nézzük a jelölteket!

LIONEL MESSI
Született: 1987. június 14.
Klubja: FC Barcelona
Bajnoki góljai száma: 27
Idényének jellemzése: Szenzációs. Különösen a 2010-es esztendőben. Esélye van arra, hogy megdöntse a Barcelona-játékosok gólcsúcsát. Eddig 40 gólt szerzett.
Eddigi pályafutása a válogatottban: Emlékezetes, hogy balszerencsésen, kiállítással mutatkozott be Budapesten a válogatottban. A 2006-os világbajnokságon még az általa reméltnél kevesebb szerepet kapott, azóta az első számú csatárrá, az első számú játékossá nőtte ki magát. Ugyanakkor érdekes, hogy a válogatottban közel sem olyan eredményes, mint a klubjában, a mérlege 44 mérkőzésen 13 gól. (Csak egy meccsen, Algéria ellen szerzett két gólt.). A világbajnoki selejtezőkön kifejezetten csalódást keltett, igaz négy góljával is (holtversenyben) az argentinok házi gólkirálya lett. Övé Maradona korábban visszavonultatott tízes meze az Albicélestében.

GONZALO HIGUAÍN

Született: 1987. december 10.
Klubja: Real Madrid
Bajnoki góljai száma: 25
Idényének jellemzése: A szezon elején nem volt kezdő játékos a Real Madridban, Karim Benzema több lehetőséget kapott. Ám utána belelendült, s ha tudnánk felejteni a Barcelona elleni teljesítményét, azt írhatnánk, élete formájában van. Igaz ellenben, hogy klubja legfontosabb két tavaszi meccsén (a Lyon és a Barcelona ellen) csődöt mondott.
Eddigi pályafutása a válogatottban: Édesapja profi karrierjének helyszínén, Franciaországban született, ezért a franciák is hívták 2006-ban, de kivárta az argentinok invitálását. Viszonylag későn, csak 2009-ben lett válogatott, de eddigi 4 meccsén 2 gólt szerzett már, többek között márciusban az Albiceleste az ő találatával nyert a németek ellen, idegenben.



CARLOS TÉVEZ

Született: 1984. február 5.
Klubja: Manchester City
Bajnoki góljai száma: 22
Idényének jellemzése: A Manchester Unitedtől átszerződött a Manchester Cityhez az idény előtt. Új klubjának ő a legeredményesebb játékosa, 37 meccsen 28 gól a mérlege. December 5., a Chelsea-nek lőtt győztes gólja óta csak öt olyan klubmeccse akadt, amelyen nem szerzett gólt.
Eddigi pályafutása a válogatottban: 2004 óta eggyel több, mint félszáz mérkőzést játszott a válogatottban, 2006-ban egy gólt lőtt a világbajnokságon. Rá is igaz, hogy a klubfutballban sokkal jobbak a mutatói, mint a válogatottban, ahol mindössze nyolc gólnál tart. (Klubjaiban: 287 profi meccsen 125 gól.) Maradona egyik kedvence volt korábban, Diego a "XXI. század argentin prófétájának" nevezte Tévezt. Ám "Carlitos" a vb-selejtezőkön nem játszott jól, kétszer is kiállították. 2007. június 28. óta mindössze egy gólt lőtt az Albicelestében.



DIEGO MILITO

Született: 1979. június 12.
Klubja: Internazionale
Bajnoki góljai száma: 20
Idényének jellemzése: Az Európában játszó, vb-esélyes argentin csatárok közül egyedüliként 30 feletti Diego Milito 2009 nyarán átszerződött a Genoából az Interbe, ahol ő az első számú csatár, eredményességben megelőzve Samuel Eto'ót is. Minden sorozatot figyelembe véve 26 gólnál tart, 2004-2005 óta mindössze egyetlen idényében nem érte el a húszgólos határt.
Eddigi pályafutása a válogatottban: Huszonegy válogatott mérkőzésen négy gól. Ez Diego Milito mérlege. A csatár eddig egy nagy tornán, a 2007-es Copa Américán vett részt. Öt világbajnoki selejtezőn játszott, egyen sem végig.

4

SERGIO AGÜERO

Született: 1988. június 2.
Klubja: Atlético Madrid
Bajnoki góljai száma: 12
Idényének jellemzése: Megtört kicsit a fejlődése, nem olyan gólerős, mint a 2007-2008-as és a 2008-2009-es idényben volt. November elejétől akadt egy kéthónapos jó periódusa, amikor hat gólt is szerzett. Áprilisban a jelek szerint újra belelendült.
Eddigi pályafutása a válogatottban: 2009-ben mindössze négy világbajnoki selejtezőn játszott, egyiken sem végig. Ugyanakkor 20 mérkőzésen hét gól a mérlege eddigi pályafutása során, ami jobb arány, mint társaié. Mellette szól, kitűnően megérti magát Lionel Messivel. Meg az, hogy Maradona veje.



LISANDRO LÓPEZ

Született: 1983. március 2.
Klubja: Olympique Lyon
Bajnoki góljai száma: 13
Idényének jellemzése: Diego Militóhoz és Carlos Tévezhez hasonlóan ő is új klubban játszik a mostani szezonban. Különösen a Bajnokok Ligájában remekel, ahol, a selejtezőket is beleértve, tíz meccsen hét gól áll a neve mellett. A francia élvonalban két mérkőzésenként szerez egy gólt: 26 találkozón 13 gólt szerzett eddig.
Eddigi pályafutása a válogatottban: José Pekermannál, Alfio Basilénél és Diego Armando Maradonánál is volt válogatott, pedig mindössze hét meccset játszott eddig az Albicelestében. Ugyanakkor nem tudta a keretben megvetni a lábát. Teljesen más stílusú, mint vetélytársai bármelyike (talán Martín Palermót kivéve) - ez előnyéül, de akár hátrányául is felfogható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×