eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, humorista otthonában.MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva
Nyitókép: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva

Újabb nagyon jó hír Gálvölgyi Jánosról

A fejleményekről Hernádi Judit számolt be.

„A János legnagyobb meglepetésemre egyszer csak fölhívott és azt mondta, hogy otthon van” – mondta az RTL Híradójának a Jászai Mari-díjas magyar színésznő, aki rendszeres kapcsolatban áll a Gálvölgyi-családdal.

Hernádi Judit hozzátette, hogy a hangja alapján Gálvölgyi János jól van, és érezhetően fel van dobva, amiért hazaengedték.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Gálvölgyi János az elmúlt napon lánya Facebook-oldalán keresztül számolt be állapotáról, de akkor még kórházban volt.

A színész két hete lett rosszul, majd miután nem érkezett hozzá mentő, lánya vitte autóval kórházba, így sikerült életét megmenteni. A mentőszolgálat közlése szerint a mentésirányítás hibázott Gálvölgyi János rosszullétének besorolásakor.

Portré

Gálvölgyi János népszerű színpadi, film- és tévészínész, nagy sikerű paródiák előadója, vidám televíziós műsorok szereplője

május 26-án lesz 75 éves.

Színpadon eljátszotta Ottót (Katona: Bánk bán), Pierre Bezuhovot (Tolsztoj: Háború és béke), Gömböc urat (Moliére), Albint (Poiret: Őrült nők ketrece), Richard Willeyt (Cooney: Délután a legjobb), Leonida Papagattót (Scarnacci-Tarabusi: Kaviár és lencse), Gregory Solomont (Miller: Alku), Gastrofar George-ot (Webber: Macskák), Szmirnovot (Csehov: A medve), Max Bialystockot (Brooks-Meehan: Producerek). A Furcsa pár című Neil Simon-darabban mindkét főszerepet eljátszotta, A napsugár fiúkban Willie Clark volt. 2014-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon Kodály Zoltán Háry János című daljátékában Ebelasztin báró ruháját öltötte magára. Elsősorban komikus szerepeiről ismert, de például a Hullaégető című darabban drámai szerepben láthatta a közönség.

Első nagy filmsikerét a Csinibaba (1997) című filmben aratta, ezt követte a Rap, revü, Rómeó (2004), majd a Magyar vándor (2004), a Le a fejjel (2004). A tévében szerepelt a Pasik című szituációs komédiában Bajor Imre és Hernádi Judit partnereként, legújabban a Keresztanyu vígjátéksorozatban látható.

Már a hetvenes évektől több önálló show-műsorral jelentkezett, a '80-as évek közepén elsőként készített reklámparódiát, sok szilveszteri műsorban is feltűnt. Állandó szereplője volt a Rádiókabarénak és az RTL Klub Heti Hetes című műsorának, a csatornánál Gálvölgyi-show címmel önálló műsora volt. Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, a Derrick-sorozat Harryjának állandó magyar hangja volt, de több alkalommal kölcsönözte hangját Peter Sellersnek, emellett hangoskönyveken is hallható. Első lemeze 1986-ban, a második 2002-ben jelent meg, 2015-ben a felélesztett Vers mindenkié sorozat részeként, amelyben színészek egy sláger szövegét szavalták el, Kis Grófo Bulibáróját adta elő.

Showműsorai és paródiaszámai nagy részét saját maga írja, 1995-ben jelent meg első könyve Showról showra címmel. Egy hetilapban két év alatt rendszeresen megjelent jegyzeteit kötetben összegyűjtve 2004-ben adták ki, ezt még két kötet követte. Életpályájáról ír a 2010-ben megjelent Jókedvet adj! című kötetében, tavaly látott napvilágot a Hivatásos rajongó, amely színházi élményeiről és pályatársairól Kövesdi Péterrel folytatott beszélgetései alapján készült.

Művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. 1980-ban Jászai Mari-díjat, 1984-ben SZOT-díjat kapott, 1987-ben érdemes művész, 1997-ben az év nevettetője lett. 2000-ben Karinthy-gyűrűt, 2001-ben Súgó Csiga-díjat, 2002-ben Szabad Sajtó Díjat, 2003-ban Déri János-díjat kapott. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki humanista elkötelezettségű, sokoldalú művészi munkásságáért, rendkívüli népszerűségnek örvendő színészetéért, emlékezetes alakításaiért. A Halhatatlanok Társulatának 2006-ban lett tagja és Pro Urbe Budapest díjban részesült. 2008-ban Radnóti Miklós-díjat, 2009-ben Marton Frigyes-díjat vehetett át, 2012-ben megkapta a nyíregyházi Vidor Fesztivál életműdíját.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×