Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fekete György: a jó kulturális stratégia a lényeges, nem a kultúrpolitika

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke szerint a kultúrpolitika a nemzetpolitika része, az oktatás, a tudomány és a művészetek együttese, kívánatosabb azonban kulturális stratégiáról beszélni. Az MMA vezetője kiemelte a kooperáció fontosságát azon a konferencián, amelyet a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó hirdetett meg a Kultúrpolitika témakörében. Fekete György szerint nem arról kellene beszélni, elég-e a rendelkezésre álló összeg, hanem hogy együttműködtek-e az intézmények.

A kultúrpolitika megnyilvánulásának első pontja Fekete György szerint a kulturális stratégia megalkotása. A kultúrpolitika a parlament és a vezető pártok dolga. Az a fontos, hogy legyen egy stratégia a gyakorlati működésre, és ebben a stratégiában legyen benne az érintettek véleménye.

Az InfoRádiónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy fontosnak tartja az együttműködést, szerinte ugyanis a kulturális intézmények, a múzeumok, könyvtárak, zenekarok, és a művészeti felsőoktatás koordinációja jelenleg meglehetősen hiányos.

A pályázatok elbírálásának megváltozott rendjéről elmondta: ezt etikai, és nem hatalmi kérdésnek tartja. Az elmúlt évben Fekete György személyesen döntött a pályázatokról, ám akkor is kikérte mások véleményét. A döntési jogáról az alapszabály módosításával azonban lemondott, mert méltánytalannak tartotta, hogy a művészeti akadémia tagozatainak önállósága ezáltal megkérdőjeleződjön. Fekete György kiemelte: a tagozatok nagyon felkészülten és lelkiismeretesen döntenek a pályázatokról, amelyek esetében az ő szerepe már csak formális, aláírásra kerülnek be hozzá.

A pályázatokra kétszer 160 millió forintot tudnak fordítani, "ez rendkívül alacsony összeg" - mondta Fekete. Mindez "cáfolja azokat a sajtóértesüléseket, hogy az akadémia ki van tömve pénzzel."

Fekete György arról is beszélt, hogy a Pesti Vigadó épülete várhatóan novemberben nyílik majd meg.