Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leonardo és van Gogh is tiltakozott a belépődíj ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon részben a külföldi viszonosság hiányával indokolták az állami múzeumok ingyenességének megszüntetését, Angliában azonban ezek állandó tárlatai továbbra is térítés nélkül látogathatók, mert az emberek ragaszkodnak hozzá.

Angliában két dologért küzd a közakarat erejével az adófizető állampolgár: hogy maradjon ingyenes az autópályák használata, és ingyen lehessen belépni az ország legnagyobb múzeumaiba; elvégre annyi minden vált fizetőssé az utóbbi húsz évben, a parkolástól a pályaudvari vécék használatáig.

Az angol autópályák ingyenes használata idővel nem lesz tartható. A kormányszóvivő szerint az ügyben még nem született végső határozat, de kiszivárgott az az információ, hogy a közlekedési tárca már kezdi beszerezni a szükséges berendezéseket. E hír hallatán kétmillióan csatlakoztak a tiltakozó mozgalomhoz.

Mi a helyzet a múzeumi belépőkkel? Ezeket egyszer már próbaidőre bevezették. Fizetős lett például a világ egyik leggazdagabb iparművészeti gyűjteménye, a Viktória és Albert Múzeum. Az intézmény látogatottsága azon nyomban drasztikusan visszaesett, így az intézkedést vissza kellett vonni.

Klasszikusok tiltakoztak

Amikor időnként felmerül a belépődíj javaslata, felzúdul a közvélemény. Hiszen ebben az esős országban oly kellemes a séta például a Nemzeti Képtárban, a Leonardók és Botticellik között. Lelkileg is feltöltődik ettől az ember és végül a nem valami olcsó, de elegáns kávézóba ül le beszélgetni. Ide viszi mindenki a külföldi vendégeit is, hadd lássák, milyen elképesztő gazdagság gyűlt össze évszázadok során Angliában.

Néhány éve a belépődíj bevezetése elleni tiltakozásként plakátok jelentek meg Londonban. Ezeken száz aláírás állt: a festményekről lemásolt száz szignó. Ilymódon Leonardo da Vincitől Van Goghig száz klasszikus művész kérte, hogy engedjék hozzájuk ingyen a művészetkedvelő tömegeket.

Nagy-Britannia 24 legnagyobb fővárosi és vidéki közgyűjteménye tehát továbbra is belépődíj nélkül látogatható. A British Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Tate Galéria is.

Az intézmények bevételüket az alkalmi kiállításokkal, különféle kiadványaikkal, az éttermeikkel, a remek ajándékboltjaikkal szerzik. Műtárgy-vásárlásaikhoz a lottó bevételéből kiutalt összegek járulnak hozzá.