eur:
391.03
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezleten ismerteti országa uniós elnökségének fő céljait a madridi Moncloa-palotában 2023. június 15-én. Spanyolország július 1-jén veszi át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Svédországtól.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Összeomolhat a spanyol uniós elnökség négy pillére

Július 1-ével Spanyolország vette át fél évre az Európai Unió soros elnöki tisztségét, mindezt megspékelve egy kissé zavaros belpolitikai viszonyokkal. Hogy mennyire viheti el a fókuszt az uniós elnökségtől az, hogy előre hozott választások lesznek Spanyolországban, arról Tárnok Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetőjét kérdeztük.

Nem is kissé bonyolult a helyzet Spanyolországban, ami jelentős mértékben elviheti a fókuszt az uniós elnökségtől, különösen az első hónapokban – jelentette ki Tárnok Balázs.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője felidézte: május 28-án helyhatósági választásokat tartottak Spanyolországban, ahol a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt és az újbaloldali Podemos komoly vereséget szenvedett, aminek másnapján Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette az előre hozott választásokat – december helyett július 23-ára. A helyhatósági választáson a jobboldali Partido Popular, vagyis a spanyol Néppárt már több szavazatot kapott, mint a kormányzó munkáspárt, de jelentősen megerősödött a szélsőjobboldalinak tekintett VOX is, amit a legfrissebb közvélemény-kutatások is alátámasztanak.

A nagy kérés, hogy az előre hozott választásokat követően, ha néppárti győzelem születik, vajon a VOX-szal lépnek kormányzásra, vagy a munkáspárttal fognak nagykoalíciót kötni.

Akárhogy is, nagyon jelentős esély mutatkozik arra, hogy hogy a július 1-én megkezdődött spanyol uniós elnökség első héteiben komoly politikai változásra kerül sor Spanyolországban, arról nem beszélve, hogy valószínűleg nem lesz teljesen sima a kormányalakítási folyamat – magyarázta a szakértő. Bár a július–augusztus alapvetően az uniós intézmények életében is – különösen a döntéshozatalban – egy visszafogott időszaknak tekinthető, kérdéses, hogy mikorra tud felállni egy működőképes, hatékonyan kormányzó spanyol kormány, különösen, hogy a most meghatározott, egyébként teljes mértékben szociális, baloldali elveket és megközelítéseket valló spanyol elnökségi programot hogyan tudják végrehajtani, ha valóban egy jelentős politikai irányváltásra került sor Spanyolországban – tette hozzá Tárnok Balázs.

Amikor bemutatta a kormányfő a spanyol soros elnökségnek az elveit, négy fő pillérről beszélt. Az első ezek közül az iparosítás, az ipar és a versenyképesség, továbbá az élelmiszerbiztonság megerősítése, a stratégiai iparágak fejlesztése. A második pillér a zöld átállás és a környezeti alkalmazkodás, a spanyol elnökség „társadalmilag igazságos” zöld átmenetet szeretne létrehozni, nagy gondot fordítva a 2030-as 55 százalékos és a 2050-es klímasemlegességi csomagra. A harmadik pillér a társadalmi és gazadásági igazságosságra irányul, ami egyébként a leginkább jellemző a spanyol elnökségi programra – jegyezte meg a szakértő. Ide tartozik az egészségügy támogatása, a munkavállalók jogai, a minimum uniós szintű adózási formák előmozdítása, vagy épp a nemek közti egyenlőség. Végezetül a negyedik pillér az EU egysége; ennek keretében belül Spanyolország szeretné folytatni és fokozni Ukrajna támogatását, amit jól alátámaszt az is, hogy Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök július 1-jén Kijevbe látogatott, ahol megerősítette, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozása kiemelt ügye lesz a spanyol elnökségnek.

Szintén fontos eleme ennek a pillérnek a migráció; a migrációs és menekültügyi paktumban szeretne komolyabb előrelépést elérni Spanyolország – ismertette Tárnok Balázs.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője szerint az is jelentős mértékben befolyásolhatja a spanyol elnökség hatékonyságát, ha nem sikerül majd záros határidőn belül kormányt alakítani Spanyolországban, hiszen a soros elnökség az az EU Tanácsában való elnöklést jelenti. Ha viszont egy politikai átmenet miatta a spanyol kormány belül vita van arról, hogy mit, hogyan és kinek kellene képviselnie – mindezt úgy, hogy minderre elnöklés keretén belül kellene sort keríteni –, az számottevően lelassíthatja a tanácsi folyamatot, vagyis aláássa az uniós döntéshozatal hatékonyságát.

A szakértő szerint, ha egy nagykoalíció valósul meg Spanyolországban az előre hozott választásokat követően, és részint kormányon tud maradni a mostani programot kidolgozó munkáspárt – bár ez kevésbé valószínű forgatókönyv a mostani közvélemény-kutatási számok alapján –, akkor vélhetően kevésbé lesz hangsúlyos az eltolódás az uniós elnöklést illetően, de értelemszerűen a spanyol Néppárt számára fontos elvek is erőteljesebben megjelenthetnek.

Ha a Partido Popular a VOX-szal köt választátási koalíciót, akkor viszont a program legfontosabb elemei, megközelítései változhatnak meg,

ami azt is jelentené, hogy menet közben történne meg egy (kimondatlan) priorításváltás, ami némi bizonytalansági faktort hordoz magában az uniós intézményekre vonatkozóan – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×