eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Szlovénia gázvezetéket épít Magyarországnak

És Ausztriának - egy cipőben járunk ugyanis az orosz földgáztól való függőség tekintetében. Közös projekt lesz.

Robert Golob miniszterelnök megerősítette, hogy Szlovénia gázvezeték építését tervezi az algériai gáz Magyarországra szállítására, ami függetlenítheti Budapestet az orosz gáztól.

Ljubljana februárban írt alá megállapodást Algériával arról, hogy a meglévő gázvezetékeken keresztül importálnának gázt Olaszországon keresztül. Az évi 300 millió köbméter értékű üzlet révén a 2,1 millió lakosú ország harmadára csökkentené az orosz gázimportot, az újjáéledt kapcsolat pedig egy tervezett új összeköttetésen keresztül segítené a forgalom Magyarországra irányítását – írta a Longplay szlovén portál alapján az Index. Golob rámutatott: Magyarország és Ausztria szabadulni akar a függőségből. "Segítenünk kell megmenteni őket, egyedül nem képesek rá."

Az Európai Unió országainak feltett szándéka, hogy 2030-ig függetlenítsék magukat az orosz gáztól. Magyarország a szlovén külügyminisztérium szerint Szlovénia kivételével valamennyi szomszédjával megállapodást kötött már a gázimportól, de ennek fedezését 85 százalékban még mindig Oroszországból próbálja megoldani az ország.

Orbán Viktor miniszterelnök és Robert Golob tárgyalásai alapján az új vezeték „valószínűleg két-három éven belül” működőképes lehet.

Magyarország az orosz gáztól való függőséget három útvonallal kívánja enyhíteni:

  • a szlovéniai vezeték Algériába,
  • egy útvonal a fekete-tengeri gáz szállítására Románián keresztül (erről csütörtökön érkezett bejelentés),
  • a horvátországi kapcsolatok bővítése a cseppfolyósított földgáz hajóval történő behozatalára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×