eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Tíz éve vezeti a katolikus egyházat Ferenc pápa

Az egyház 266. vezetője az első latin-amerikai egyházfő, aki már névválasztásával is jelezte, hogy elődeitől eltérően tervezi ellátni a feladatait.

"Sokkal hosszabb pápaválasztásra készült mindenki, és nagyon sokan nagyon sok más jelöltet említettek esélyesként. A top10-ben sem volt benne az akkori Buenos Aires-i érsek, José Maria Bergoglio, akit végül is megválasztottak" – mondta el az InfoRádióban Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője.

Amikor ezen a napon tíz évvel ezelőtt kilépett az erkélyre, újabb meglepetés okozott, hiszen olyan nevet választott, amit korábban egyik elődje sem. Később elmondta, hogy egy bíboros szólt oda neki, amikor kivonult a Szent Péter-bazilika erkélyére: a szegényekről ne feledkezzen el.

Azt szokták mondani, hogy a név kötelez, és Ferenc pápára ez különösképpen igaz, hiszen ha Szent Ferenc életét, szolgálatát próbálnánk megvilágítani, akkor olyan szavak juthatnának eszünkbe, mint szegények, perifériára szorultak, kiszolgáltatottak, teremtésvédelem, vagyis a teremtett világgal kapcsolatos különös kapcsolat. "Ezek mind Ferenc pápa szolgálatának a jellemzői" – mondta.

Kuzmányi István szerint

Ferenc pápa úgy látja az egyházat, mint egy sebesültekkel teli kórházat,

ahol mindenki valamilyen módon gyógyulásra, kötözésre vár, vagy éppen valakit gyógyít.

"Teljesen új és mély szintre viszi muszlim testvéreinkkel való párbeszédet. Ha Ferenc pápa pápaságának tíz évére tekintünk, akkor azt mondhatjuk, hogy senkit sem hagyott hidegen: mind pozitív, mind negatív módon hatással van a ma emberére, a ma politikusaira, akár más vallások vezetőire" – jelentette ki Kuzmányi István.

A papi cölibátus kérdése

Ferenc pápa a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy nincs kizárva a papi cölibátus eltörlése. Kuzmányi István szerint a pápa nem tett olyan kijelentést, amit korábban ne mondott volna. Tehát nem mondta, hogy holnaptól eltörli ennek lehetőségét, mert ez a katolikus egyház tanításában benne lehet. Nagyjából a 4-5. századig alapvetően nemcsak a mostani életmódban éltek a papok, és a görög katolikus egyház tagjai a szentelésük előtt pedig eldönthetik, hogy szeretnének-e családot, és így vállalhatják a papságot.

"Abszolút nem ördögtől való gondolatot vett elő a Szentatya. Hogy megváltozik-e a római egyház gyakorlata ebben a kérdésben, az szerintem egy nagyon hosszú folyamatnak lehet az eredménye" – zárta gondolatát Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×