eur:
390.85
usd:
366.61
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Járattörlésről tájékoztató elektronikus tábla előtt áll egy utas a schönefeldi Berlin-Brandenburgi Repülőtéren 2023. március 13-án, amikor a repülőtér béremelést követelő biztonsági és poggyászkezelő személyzete 24 órás figyelmeztető munkabeszünetést tart. Ezen a napon egyetlen járat sem indul a légi kikötőből.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Sztrájk bénítja a németországi érintettségű repülést

Berlinben, Brémában, Hamburgban és Hannoverben zajlik munkabeszüntetés.

Sztrájk nehezíti a közlekedést hétfőn négy németországi nemzetközi repülőtéren, Berlinben, Brémában, Hamburgban és Hannoverben.

A szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Ver.di szakszervezeti szövetség egész napos figyelmeztető sztrájkja miatt szinte teljesen leállt a közlekedés mind a négy repülőtéren. Az induló járatokat csaknem kivétel nélkül törölték és az érkező járatok nagy részét is. A legnagyobb repülőtéren, Berlinben például 200 induló járatot töröltek és a nagyjából 200 tervezett leszállás harmada is elmarad, ami mintegy 27 ezer utast érint.

A munkabeszüntetés a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről zajló tárgyalásokhoz kapcsolódik. A közvetlenül vagy közvetve érintett munkavállalói csoportok közé tartoznak például a repülőtéri tűzoltók, a légiközlekedés rendészeti területén dolgozók és a helyi - tartományi - tulajdonban lévő reptérüzemeltető vállalatok számos más alkalmazottja is.

A Ver.di 10,5 százalékos, és legalább 500 eurós béremelést követel. A nyomásgyakorlást a tárgyalások első két fordulójának eredménytelenségével indokolja. A munkaadói oldal 5 százalékos béremelést és 2500 euró egyszeri kifizetést ajánl. A harmadik tárgyalási fordulót március 27-29-én tartják Potsdamban.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×