eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Grocery basket with products
Nyitókép: Nodar Chernishev/Getty Images

Új német takarékossági javaslat: fizessenek a gazdagok

Az energiaválság és az infláció egyre nagyobb terhet jelent – egyebek között ezt tartalmazza a német gazdasági bölcsek tanácsának legújabb értékelése, amelyben igazi újdonság, hogy az emberek terheinek csökkentése érdekében mindenekelőtt a leggazdagabbaknak kellene a kasszához fáradniuk.

A mindenkori kormányt tanácsokkal ellátó, a legtekintélyesebb gazdasági szakértőkből álló testület általában negyedévente tesz közzé jelentést a gazdaság állapotáról és az elkövetkező időszak kilátásairól. Ez utóbbiak az értékelés szerint aligha rózsásak.

A recesszió eszerint jövőre elkerülhetetlen. A szakértők idén még a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékos növekedésével számolnak. 2023-ra azonban 0,2 százalékos mínusz az előrejelzés. Az ok az energiaválság és az infláció. Ami az utóbbit illeti,

a bölcsek szerint azonban már látszik a fény az alagút végén.

Az infláció idén nyolcszázalékos, jövőre – mint a jelentésből kitűnt – nagyobb részt hasonlóan magas maradhat, az esztendő második felében azonban csökkenhet.

Monika Schnitzer, a testület elnöke arra figyelmeztet, hogy mindenekelőtt a szegényebb háztartásoknak kell fogyasztásukat különösen erősen korlátozniuk. Nekik ugyanis nettó jövedelmük legnagyobb részét az energiára és az élelmiszerekre kell fordítaniuk.

A rendkívüli áremelkedések miatt a kormány átfogó tehercsökkentési intézkedései alapjában véve helyesek – értékelték a szakértők.

Jelentésük következő része azonban már bírálatot fogalmaztak meg. A kormány eddigi három tehercsökkentési programjával kapcsolatban ugyanis annak a nézetnek adtak hangot, hogy

az eddigi tehercsökkentések nem kellően célirányosak.

Negatív példaként említették a benzin és a gázolaj árának korábbi csökkenését, ami megítélésük szerint a jómódúakat inkább segítette.

Ebből kiindulva a bölcsek arra tettek javaslatot, hogy

a jelentős jövedelemmel rendelkező háztartások esetében egyfajta energiaszolidaritási pótlékot kellene bevezetni vagy a leggazdagabbak jövedelemadóját kellene megemelni.

Mindkét esetben szigorúan korlátozott időtartamról lenn szó, ugyanakkor ezek az intézkedések hozzájárulhatnának a terhek csökkentésének finanszírozásához. A testület szerint egy ilyen intézkedés hozzájárulhatna ahhoz, hogy növelni lehessen a tehercsökkentési programok célirányosságát.

A pártok részéről a fogadtatás vegye volt. A hárompárti kománykoalíció két nagyobbik pártja, szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja egyetértett a bölcsek javaslataival, a Christian Lindner pénzügyminiszter vezette liberálsi Szabad Demokrata Párt (FDP) azonban elutasított mindenfajta adóemelést.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU is. A párt képviselője a Handelsblattnak nyilatkozva az adóemelésre vonatkozó javaslatot "a realitástól idegennek és mérgezőnek" nevezte.

Ezzel szemben a szociáldemokraták elnöke, Saskia Esken üdvözölte a bölcsek indítványát. Esken szerint a jó keresettel és a kimagasló vagyonnal rendelkezőknek nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a válság terheinek csökkentéséhez.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×