eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin
MYKOLAIV OBLAST, UKRAINE - JULY 25: A woman that lives in a village on the border of Mykolaiv and Kherson Oblast greets a Ukrainian military member on July 25, 2022 in Mykolaiv Oblast, Ukraine. Ukrainian authorities have recently been announcing the start of an offensive in the Russian-occupied Kherson Oblast. The Mykolaiv Oblast, which is under constant fire from Russia, has become a symbol of resistance as Russian offensives were repelled. Russia launched a large-scale invasion of Ukraine on February 24, 2022, triggering the largest military attack in Europe since World War II. (Photo by Ivan Chernichkin/Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images)
Nyitókép: Ivan Chernichkin/Zaborona/Global Images Ukraine/Getty Images

Segítenek a nyugati fegyverek: egyre agresszívabban támadja Herszont Ukrajna

A Dnyipro fölött átívelő Antonivszkij hidat legalább 18 bombatámadás érte ukrán oldalról: az orosz rakétaelhárító rendszerek nem tudták elhárítani azokat.

Az orosz utánpótlás számára fontos hidat Herszon visszavételének érdekében bombázták az ukránok: az ország fegyveres erőinek Telegram-csatornáján egyperces videó is megjelent a támadásról a The Guardian cikke szerint.

"A HIMARS újabb erős csapást mért a Dnyiprón átívelő két híd egyikére, amelyet a megszállók tömeges átcsoportosításokra használnak. Reméljük, hogy az Antonivszkij híd nem bírja ki a HIMARS rakétatámadás erejét" – mondta Anton Herascsenko, Volodimir Zelenszkij vezető tanácsadója.

Az oroszok azt mondják, megjavítják a hidat

Kirill Sztremouszov, az oroszok Herszonba telepített helyettes regionális vezetője az orosz médiának nyilatkozva megerősítette a támadás tényét, de állítása szerint a híd még áll.

"Eltalálták a hidat, lezártuk a forgalmat és meg fogjuk javítani" – mondta Sztremouszov a RIA Novosztyinak. Különböző tüzérségi rendszerekről és több mint tíz rakétáról számolt be.

A hidat folyamatosan támadják az ukránok annak érdekében, hogy elvágják az orosz utánpótlást, mivel Herszon visszavétele annak márciusi elfoglalása óta fontos számukra. Az akár 80 kilométerre található célpontok ellen is használható HIMARS segítségével egyre magabiztosabban tudnak támadni. Szerhij Klan szerint őszre ismét ukrán kézen lesz a város.

Az orosz csapatok pontonhidat is építettek az Inhulec folyó fölött. Melitopolban egy repülőtér helyreállításán is dolgoznak. Az ukránok a HIMARS-t orosz lőporraktárak és parancsnoki állások ellen is bevetik.

Civileket támadnak máshol

Az orosz erők mindeközben folytatják a civil infrastruktúrákkal szembeni támadásokat: Harkivban iskolákat, mozikat, kórházakat érnek a támadások. Oleh Szinebuhov régiós kormányzó szerint még humanitárius segélyszállítmányért sorban állókat is ért támadás. Hadgyakorlatra is készül az orosz hadsereg:

augusztus 30.–szeptember 5. között más, meg nem nevezett országokkal közösen vezénylik le a Vosztok névre hallgató, rendszeresen megtartott gyakorlatot.

Ukrajna eközben egy 15-20 milliárd dolláros programról tárgyal az IMF-fel, melynek célja az, hogy a háború megtépázta gazdaságán segíthessen. Az orosz gazdaság viszont a szankciók ellenére egészen jól teljesít: az emelkedő energiaárak nagy bevételt nyújtanak az országnak.

Zelenszkijt méltatta Johnson

A leköszönő brit miniszterelnök, Boris Johnson – aki az ukránok fegyverutánpótlásának egyik legnagyobb támogatója – az ukrán elnököt,

Volodimir Zelenszkijt méltatta Winston Churcillhez hasonlítva

a vezetőt. Úgy fogalmazott: Churchill is tapsolt, sőt, talán még könnyezett is volna akkor, amikor Zelenszkij arra a felvetésre, hogy kimenekítik őt Kijevből a háború elején, úgy reagált: fegyverekre van szüksége, nem fuvarra.

Nyitóképünkön Herszonban élő falusi nő üdvözöl egy ukrán katonát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×