INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

ukrajna

himars

háború

fordulat

CROW VALLEY, PHILIPPINES - APRIL 14:  A US-made HIMARS (High Mobility Advanced Rocket System) on static display during live fire exercises on April 14, 2016 in Crow Valley, Tarlac province, Philippines. US and Philippine troops are set to wrap up the 11-day Balikatan (shoulder-to-shoulder) annual joint military exercises which began last week as US Defence Secretary Ashton Carter said this week more Philippine military bases would be opened to US troops and equipment on a rotational basis. The Philippines is locked in a dispute with China over islets in the South China Sea which Beijing regards as its territory.  (Photo by Dondi Tawatao/Getty Images)

Pánik közeli hangulat az orosz parancsnokságokon

Infostart

Az ukránok szétlövik az ellenség fegyverraktárait, nyugati szakértők szerint fordulat következhet be az ukrajnai háborúban.

Fordulópontot jelentett a háború menetében a HIMARS rakéta-sorozatvetők megérkezése. Ezt a Mark Hertling nyugalmazott amerikai tábornok közölte a Newsweek hírmagazinnal. A tábornok véleményét az hvg.hu ismerteti.

Az atlatszo.hu pedig arról ír, a frontvonalakon megfigyelhető legfontosabb változás az, hogy jelentősen csökkent az orosz tüzérség fölénye. Az ukránok ugyanis szétlőtték a legnagyobb és legfontosabb orosz lőszerraktárakat, így a frontvonalon pusztító tüzérségüknek már nincs elég muníciója.

Az oroszok korábban ugyanis olyan intenzív ágyútüzet zúdítottak az ukránokra, amely csak hatalmas lőszerutánpótlás mellett volt csak lehetséges. Ezért

óriási lőszer depókat létesítettek a arcvonal közelében,

de azért elég távol ahhoz, hogy az ukrán tüzérség ne érhesse el. A helyzet azonban drámaian megváltozott, amint megérkeztek az első HIMARS sorozat vetők, mert ezeknek már 80 kilométeres a hatótávolságuk, és rendkívül pontosak a rakétáik.

A portál szerint az is az ukránok kezére játszott, hogy az oroszok vasúti csomópontok, jelentősebb út kereszteződések közelében található, korábbi, ukrán raktárakból, logisztikai központokból csináltak a hatalmas lőszer lerakatokat. Márpedig ezek pontos földrajzi helyzetét ismerik az ukrán tüzérek, így precízen be is tudják táplálni azok GPS koordinátáit a rakéták irányító rendszerébe.

A HIMARS pedig hajszálpontos.

Méghozzá annyira, hogy kijevi közlés szerint július 25-e óta 50 lőszerraktárat pusztított el az ukrán rakéta tüzérség és félszáznál is több nagy értékű katonai célpontot, például laktanyát, parancsnoki központot semmisített meg. Az ukránok által lehallgatott orosz katonai kommunikációból állítólag az derült ki, hogy megszállók hadvezetése "közel áll a pánikhoz".

Az amerikai rakéták segítségével az ukránoknak sikerült stabilizálniuk a frontvonalat. Megtörték az orosz tüzérség fölényét és jelentősen csökkentették a saját veszteségeiket. Korában ugyanis az orosz tüzrérség felmorzsoló taktikája naponta átlag 100 ukrán katona halált okozta. Viszont

amióta szétlőtték az orosz lőszerraktárakat, a veszteség a harmadára csökkent.

Az egyik harctéri parancsnokuk a Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy amióta a HIMARS lecsapott a Harkivtól délre, Izjumban lévő lőszer lerakatra, az orosz rakétázás a tizedére esett vissza a korábbiakhoz képest.

Az orosz parancsnokok arra is panaszkodnak, hogy

a HIMARS rakétái ellen hatástalanok a legújabb, Sz-400 "Triumf" légvédelmi komplexumok is.

Ezeket ugyanis alapvetően repülőgépek, és nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéták ellen tervezték. Így nem sokat tehetnek a kicsi és gyors HIMARS rakéták ellen. Az oroszoknak valószínűleg az izraeli "Vaskupola" rendszerhez hasonlóra lenne szükségük, amely képes a kisebb rakétákkal, sőt még a tüzérségi gránátokkal is megküzdeni – olvasható az atlatszo.hu-n.

Persze az amerikai rakéta-sorozatvetők nem fogják megnyerni az ukránoknak a háborút, de olyan drámai változást hozhatnak, mint amit a Javelin páncéltörő rakéták okoztak a Kijev környéki harcokban.

Az amerikai vezetés hamarosan újabb négy darab HIMARS komplexumot küld Ukrajnába. A portál azt sem tartja kizártnak, hogy Kijev megkaphatja a 300 kilométer hatótávolságú, ATACMS rakétákat. Erre utal, hogy az oroszok már át is vitték néhány hajójukat Szevasztopol kikötőjéből a távolabbi Novorosszijszkba.

Nyitókép: Dondi Tawatao/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018