eur:
395.61
usd:
371.86
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Orosz légi támadásban megrongálódott otthona ablakában egy nő a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. május 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Natacha Pisarenko

Fontos ukrán állásokat értek orosz találatok - a háború pénteki hírei

Éledezik a kereskedelmi forgalom Ukrajnában, ahol most már zöldséghiány is fenyeget. Egész nap frissülő hírfolyam. (A nyitóképen:Orosz légi támadásban megrongálódott otthona ablakában egy nő a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. május 26-án.)

2022.05.27. 21:15

Orbán Viktor és Boris Johnson pénteki tárgyalása: ebben állapodtak meg

Telefonon tárgyalt Boris Johnson brit kormányfővel Orbán Viktor miniszterelnök péntek este - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2022.05.27. 21:15

Migrációs félelmek: Tunézia és Egyiptom máris bajban van a gabonaválság miatt

Az ukrajnai háború területein a gabonaszállítmányok leállítása máris megnövelte a migrációs áramlatot, és az esetleges humanitárius válság súlyos migrációs válságot teremthet - jelentette ki Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter egy római találkozón pénteken.

2022.05.27. 17:50

Németország cserbenhagyta Ukrajnát az ország berlini nagykövete szerint

Andrij Melnyk nem épp diplomatikus kijelentéseiről híres. Ukrajna németországi nagykövete az elmúlt hetekben már többször is felhívta magára a figyelmet kendőzetlen bírálataival.

2022.05.27. 17:35

EU-csúcs előtt: megszólalt az ET elnöke

Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra, európai egységünk mindig is a legnagyobb erősségünk volt, ez marad a vezérelvünk - írta Charles Michel az Európai Tanács elnöke pénteken, az uniós tagállami vezetőknek küldött, a hétfőn kezdődő brüsszeli rendkívüli uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

2022.05.27. 17:12

Vlagyimir Putyin kemény feltételhez kötötte a gabonaszállítások megindítását

A Davosi Világgazdasági Fórumon az Európai Bizottság elnöke a világ zsarolásával vádolta meg Moszkvát, amiért blokkolja az ukrán gabonaexportot, majd telefonon beszélt a témáról az olasz kormányfő és az orosz elnök.

2022.05.27. 17:02

Szlovákia jelentősen csökkenti orosz gázfüggőségét

Szlovákia júniustól jelentősen csökkenti függőségét az orosz gázszállításoktól azáltal, hogy alternatív gázmegállapodásokat kötött - közölte Richard Sulik miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter pénteken, akit a szlovák televízió idézett.

Sulik azt monda, hogy Szlovákia június 1-től 65 százalékkal csökkenti az orosz gáztól való függőségét, az ország gázellátása 2023 végéig garantált. A teljes szlovák fogyasztás fedezetéül szolgáló földgáz mintegy 32 százaléka Norvégiából származik majd, csaknem 34 százaléka pedig cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában horvát, olasz, belga és brit kikötőkből érkezik.
Rámutatott arra, hogy az ország gázkereslete évi mintegy 5 milliárd köbméter, és hogy továbbra is vásárolnak majd földgázt Oroszországtól, amellyel 2029-ig van érvényes szerződése a szlovák állami földgázipari vállalatnak (SPP).

Sulik rámutatott arra, hogy július 10-ig a különböző irányokból beérkező gázszállítmányok annyira feltöltik a tározókat, hogy az 2023 március végéig szavatolja a biztonságos gázellátást.
Szlovákia gázszükségletének mintegy 85 százalékát fedezik jelenleg az orosz szállítások.
Ugyancsak pénteken Eduard Heger szlovák miniszterelnök Facebook-oldalán arról számolt be, hogy elkészült a Szlovákia és Lengyelország közötti 164 kilométer hosszú gázvezeték, ami hamarosan tesztelési módba kerül.

A gázvezeték üzembe helyezése Heger szerint erősíti Szlovákia energiabiztonságát. "Szlovákia az orosz olaj- és gázszállításoktól leginkább függő országok közé tartozik. Ezért a legfontosabb feladatunk, hogy alternatív beszerzési forrásokat és módokat találjunk" - írta a miniszterelnök.
A vezeték lengyelországi szakasza 61,3 kilométer, a szlovákiai pedig 103 kilométer hosszú.
A szlovák kormányfő szerint a vezeték évi 5,1 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas, ami gyakorlatilag fedezi Szlovákia éves szükségletét. A vezetéken részben Norvégiából, valamint lengyel és más EU-országok kikötőiből érkezik majd a földgáz, ahová tengeri úton jut el. (MTI)

2022.05.27. 15:48

Ukrajna: Így pusztít a termobárikus fegyver - videó

Ezek a típusú fegyverek a legerősebbek a nukleáris töltetűek után.

2022.05.27. 15:44

Zaklatják-e Ukrajnában az oroszokat?

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) közzétette május 19-24. között elvégzett felmérésének eredményét, amelyből kiderült: a válaszadók legalább 85 százaléka úgy gondolja, hogy Ukrajnában nem zaklatják az orosz ajkú lakosságot. Így vélekedik az orosz nemzetiségűek 85 százaléka és az orosz ajkú ukrajnai lakosok 90 százaléka. (MTI)

2022.05.27. 14:56

Resperger István: az oroszok most már a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák

Ha most tűzszünetet hirdetnének és leülnének tárgyalni, akkor is egy elhúzódó, befagyott konfliktus lenne, hiszen lesznek olyan területek, ahol a lakosság ellen fog állni az oroszoknak – mondta Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt arról is, hogy miért alakult ki anyag- és ágyúcsata, min változtattak az oroszok, hogyan alakul a harci morál, és mi lehet a konfliktusban még a NATO szerepe.

2022.05.27. 14:13

300 euró jár Olaszországban az ukrán menekülteknek

A belügyminisztérium legutolsó, május 20-i adatai szerint több mint 120 ezer ukrán menekült tartózkodik Olaszországban: több mint 81 ezer felnőtt, többségük, 62 ezer nő, majdnem 39 ezer a gyermekek száma. Első körben mintegy 36 ezren részesülnek a római kormány havi pénzügyi támogatásában, melynek kifizetése pénteken indult el. Az összeg fejenként havi 300 euró, a gyermeket nevelők minden18 év alatti gyermekük után további havi 150 eurót vehetnek fel.

Az állami támogatás legfeljebb három hónapig jár és azok kaphatják meg, akik önerőből lakást béreltek vagy rokonoknál, ismerősöknél szálltak meg. Nem kérelmezhetik azok, akik menekülttáborokban élnek vagy az olasz állam által bérelt szálláshelyeken laknak. Az állami segítség feltételének számít az is, hogy a kérelmező az ukrajnai háború február 24-i kezdete után érkezett Olaszországba és ideiglenes menekültstátuszt kérelmezett. Ha az utóbbit megkapta és tartózkodási engedélyhez jutott, akkor állami támogatásban részesül. (MTI)

2022.05.27. 13:37

Fontos ukrán állásokat értek orosz találatok

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz légierő nagy pontosságú rakétái az ukrán 10. hegyi rohamhadosztály állásaira mértek csapást a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében. Emellett hét vezetési pontot, 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, egy Buk-M1 föld-levegő rakétaindító állást és egy Sz-300-as rendszer irányító radarját is rakétatalálat érte.

A tábornok szerint a harcászati légierő 44 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében "több mint 250 nacionalista megsemmisült", 84 haditechnikai eszköz pedig, köztük kilenc harckocsi és öt Grad rakéta-sorozatvető üzemképtelenné vált, valamint megsemmisült két lőszerraktár is.

A szóvivő beszámolója szerint az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, nyolc drónt és egy Tocska-U ballisztikus rakétát is. A rakéta- és tüzérségi erők 77 vezetési pontra, 412 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 53 tüzérségi lőállásra mértek csapást. Konasenkov azt mondta, hogy Harkiv megyei Zavhorodne falu közelében egy utászszázad elleni támadás meghiúsította az ukrán fegyveres erők egy újabb pontonátkelési kísérletét a Sziverszkij Donyec folyón.

A délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" területvédelmi törzse a Telegram-csatornáján Liman város elfoglalásáról számolt pénteken. A közlemény szerint a donyecki és a luhanszki csapatok orosz tűztámogatással péntekig 220 települést vontak ellenőrzésük alá, köztük Krasznij Limant. A tájékoztatásban a békeidőben 20 ezer fős, a donyecki régió északi részén található település 2015 előtti elnevezése szerepelt. (MTI)

2022.05.27. 13:35

Módosított Oroszország a tengeri humanitárius folyosón

A külföldi hajók péntektől a korábbi 80 helyett egy 139 tengeri mérföld hosszú, 3 mérföld széles sávon távozhatnak a nyílt tengerre Herszonból, Mikolajivból, Csornomorszkból, Ocsakivból, Odesszából és Juzsniból reggel 8 és este 19 óra között. A kikötőket elhagyó és a gyülekezési területre tartó hajók biztonságáért az ukrán fél felelős.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője bejelentette a fentiek mellett azt is, hogy az orosz fél által aknamentesített és üzembe helyezett Mariupol kikötőjében továbbra is hat külföldi szárazáru-szállító hajó horgonyoz, Bulgária, Dominika, Libéria, Panama, Törökország és Jamaica zászlaja alatt. Mizincev szerint Oroszország sürgette a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetet és az érintett országok diplomáciai képviseleteit, hogy járjanak közben a tulajdonosoknál annak érdekében, hogy hajóik visszatérhessenek állandó kikötőhelyükre. (MTI)

2022.05.27. 13:24

Rekordközeli lehet a idei orosz gabonatermés

Oroszország idei gabonatermése jelentősen felülmúlhatja a tavalyit, rekordszint közeli lehet - jelentette ki Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter pénteken egy gabonatermeléssel és feldolgozással foglalkozó moszkvai fórumon. A TASZSZ ezzel kapcsolatban emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök május eleji kijelentésére, miszerint az idei gabonatermés elérheti a 130 millió tonnát, ezen belül 87 millió tonna lehet a búza. Oroszországban tavaly 121,4 millió tonna gabonát takarítottak be, amiből 76 millió tonna volt a búza. (MTI)

2022.05.27. 11:56

Nem sokan álltak ellen a rubeles fizetésnek az orosz gázért – íme, a lista

Az importőrök nagy többsége már eleget tett Vlagyimir Putyin ultimátumának.

2022.05.27. 11:08

USA: nem Észak-, hanem Kelet-Európában van a fókusz

Nem lesz szükséges további amerikai szárazföldi csapatokat telepíteni Svédországba és Finnországba azután sem, hogy belépnek a NATO-ba - mondta Christopher Cavoli amerikai tábornok helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban, az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságában tartott meghallgatásán.

Cavoli, akit az amerikai hadsereg európai főparancsnokának jelöltek, a meghallgatáson azt is elmondta, hogy a két skandináv ország várható tagságának következtében több hadgyakorlatot tarthatnak majd ott, és gyakrabban fogják átvezényelni az amerikai katonákat.

Cavoli szerint a hadsereg figyelme továbbra is Kelet-Európára irányul majd, ahol nagy az aggodalom az esetleges újabb orosz agresszió és az ukrajnai háború továbbterjedése miatt. "A NATO-erők fókusza keletre tolódott, és az ukrajnai konfliktus kimenetelétől függően elképzelhető, hogy egy ideig ez így is marad" - fogalmazott.

Az Egyesült Államok Európában állomásozó katonáinak számát valamivel kevesebb mint 80 ezerről nagyjából 102 ezerre növelték Oroszország február végén indított háborúja óta.

Európai főparancsnokként Christopher Cavoli szerepe

kulcsfontosságú lehet azokban a döntésekben, amelyeket a Pentagon hoz az európai erők esetleges átcsoportosításáról.

A védelmi minisztérium tisztségviselők már korábban jelezték, hogy a hagyományosan Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában koncentrálódó amerikai katonai jelenlét súlypontjait az új helyzetben más térségekbe, keleti NATO-tagállamokba, például Lengyelországba és a balti államokba helyezhetik, illetve terjeszthetik át.

Cavoli megjegyezte mindazonáltal, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is kínosan ügyelnie kell az egyensúlyra Európában, és csak olyan lépéseket szabad tennie, amelyek nem mérgesítik el a viszonyt még jobban Oroszországgal és nem szítanak szélesebb körű konfliktust. "Nem szabad megijedni azoktól a lépésektől, amelyek megmutatják az erőnket és kiemelik a prioritásainkat, viszont óvatosnak kell lenni abban, hogy ezt ne vigyük túlzásba, és ne hozzunk létre problémát ott, ahol korábban nem volt" - mondta az amerikai tábornok. (MTI)

2022.05.27. 11:00

Folyamatosan lövik Szeverodonyecket

A település polgármestere szerint a mostanra szinte szüntelen orosz támadásokban a lakásállomány 60 százaléka megsemmisült, az épületek csaknem 90 százaléka sérült, nagy javításokat igényel. Olekszandr Sztrjuk arról is beszélt, hogy a városból kivezető utak rendkívül veszélyesek az orosz ágyúzás miatt, a maradék civil lakosság nehezen tud kijutni, de az ukrán hadsereg "mindent megtesz, hogy az útvonalat biztonságossá tegye". 12-13 ezer civil lehet még a városban, eddig legalább 1500-an haltak meg, írta a Telex.

A brit védelmi minisztérium napi jelentése szerint az oroszok továbbra is Szeverodonyeck és Liszicsanszk bekerítéséért harcolnak Kelet-Ukrajnában, miután korábban Popasznánál áttörték az ukrán védelmi vonalat.

2022.05.27. 10:46

A só és a benzin után a zöldség is fogyóban

Az ukrajnai fogyasztók azzal szembesülhetnek, hogy számos zöldség eltűnik az üzletek polcairól, írja egy ukrán hírportál beszámolója alapján a kiszo.net. A lap kifejti, hogy az ok az, hogy az oroszok minden terméket kivisznek az Ukrajna éléskamrájának tartott Herszon megyéből.

A régiót elvágták az ország többi részétől, így a gazdákat arra kényszerítették, hogy megmaradt termésükön gyakorlatilag nyereség nélkül adjanak túl, nyilatkozta Szerhij Hlon, a Herszon Megyei Tanács képviselője. Úgy vélte, hogy az országos méretű zöldséghiány elkerülésének egyetlen módja az import és a nyugati megyék termelési kapacitásának növelése. Ezzel együtt is minden zöldség a korábbiaknál drágább lesz idén egész Ukrajnában.

2022.05.27. 10:42

Éledezik a kereskedelem Ukrajnában

Áprilisban és május első felében nőtt a pénzátutalások volumene az elektronikai és háztartási gépeket értékesítő hálózatokban, valamint a vendéglátóhelyeken, számol be róla a PrivatBank nyomán a kiszo.net. Májusban 56-ról 52 százalékra csökkent az élelmiszerre és 12,5-ről 8-ra a gyógykészítményekre költött pénz aránya. Némileg emelkedett az átutalások összege a ruhaneműt és lábbelit forgalmazó cégeknél is.

2022.05.27. 10:40

Több ezer indiai hálás a magyar segítségért

Az orosz-ukrán háború kitörésekor 6218 indiai állampolgárnak segített abban a magyar kormány, hogy biztonságosan hagyhassák el a térséget - közölte Szijjártó Péter Delhiben, egy indiai-magyar üzleti fórumon. (MTI)

2022.05.27. 10:01

Kína Oroszország mellé állt az ENSZ BT-ben

Az Észak-Koreával kapcsolatos új szankciók apropóján.

2022.05.27. 08:02

Határátlépési adatok

Az ukrán-magyar határszakaszon 5341 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4232-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.

Az ukrajnai háború elől csütörtökön 259 ember, köztük 102 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.05.27. 07:30

Ráteheti a kezét a távozó nyugati cégek tulajdonára Oroszország

Nehezebbé válhat a nyugati cégek számára kivonulni Oroszországból, vagy nagyobb anyagi áldozatot jelent a folyamat.

2022.05.27. 07:08

Kelet-Ukrajna - "Nagyon nagy a baj"

Az ukrán külügyminiszter azonnal nehézfegyvereket akar.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×