INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

francia elnökválasztás

emmanuel macron

valérie pécresse

marine le pen

eric zemmour

közvélemény-kutatás

Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje a párizsi kampányközpontjában tartott sajtóértekezleten 2022. január 8-án. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én rendezik Franciaországban.

Emmanuel Macront kezdi befogni konzervatív kihívója

Infostart / Fóris György

Ha most tartanák a francia elnökválasztást és annak első fordulójából Emmanuel Macron, valamint a jobbközép francia republikánusok (Les Republicains – LR) jelöltje, Valérie Pécresse jutna tovább, a második fordulóban az utóbbi „döntetlenre”, kis eséllyel győzelemre hozhatná ki a megméretést – derült ki egy friss felmérésből.

A BFM TV-csatorna, valamint a L’Express című hetilap megbízásából az Elabe közvéleménykutató változatlanul a hivatalban lévő elnök Macront látja az egyik biztos továbbjutónak a francia kétfordulós elnökválasztáson, (jóllehet, a korábbi felmérések szerint támogatottsága 3 százalékkal romlott, és jelenleg 20 százalékon áll, de egyelőre mindenki más legfeljebb 17 százalékig tudta feltornázni magát).

Valérie Pécresse, aki az LR tavaly decemberi belső előválasztásán sokakat meglepve első helyen végzett és ezzel pártja hivatalos jelöltjévé vált, hétről hétre jön fel, aminek legfrissebb jele, hogy az Elabe fent említett kutatásában azonos (17) százalékra hozták ki a szélsőjobboldali Marine Le Pennel, akit előzőleg egész éven át Macron mellett a leendő „biztos másodiknak” tartott mindenki.

Tekintve, hogy Le Pennek Macron mellett a saját térfelén is meg kell küzdenie az ugyancsak szélsőjobbról nyomuló Éric Zemmourral, elemzések szerint nem zárható ki, hogy az áprilisi szavazás pillanatában e kettő végül egymást fogja gyengíteni, utat nyitva ahhoz, hogy Pécresse, ha csak egy-két százalékkal is, de eléjük ugorjon, és ő legyen a második továbbjutó.

Az Elabe szerint egy ilyen helyzetben viszont Macron könnyen szorongatott helyzetbe kerülhet, ugyanis

a mostani mérések azt mutatják, hogy a második forduló – egy mai szavazás esetén – 50-50 százalékos „döntetlent” hozna Macron és Pécresse között,

mikor is néhány ezer, szélsőséges esetben néhány száz voks is eldönthet mindent.

A kép teljességéhez tartozik, hogy időközben Pécresse hátországa is megbillent, amennyiben egy hete kivált a köztársaságiak pártjából az LR korábbi második embere, Guillaume Petier, és sokak megrökönyödésére átállt a szélsőjobboldali Zemmour táborába. Petier meg is indokolta lépését: úgy vélte, hogy Pécress „ideológiailag” túlságosan is közel áll mindahhoz, amit Macron is képvisel, és szerinte egyedül csak a markánsan újat mondó Zemmour lehet képes felrázni és maga mögé állítani a jobboldalt, elérve ezzel Macron bukását.

Petier egyúttal úgy vélte, hogy ugyanezen okból hamarosan mások is követik majd a köztársaságiak soraiból.

Le Pen mindeközben európai uniós politikájának úgymond újszerűségével igyekszik további híveket szerezni. Mint pártjának szóvivője, Julien Odoul a Euractiv francia kiadásának adott interjúban kifejtette, Le Pen, ha elnökké választják, elsőként Brüsszelbe látogat majd, hogy értésre adja: feltett szándéka „az emberek nélkül és az emberek akarata ellenében” saját ágendát követő uniós intézmények szarvát letörni, és élére állni a „szabad nemzetek együttműködésévé” váló új EU elérésének.

E megközelítés

sarkalatos pontja, hogy az EU-jog e szerint csakis másodlagos lehet a nemzeti joghoz képest, az Európai Bizottságot pedig vissza kell minősíteni az EU-tanács „titkárságává”.

További fontos törekvés Le Pen részéről a migráció elleni harc, aminek jegyében „alapos átalakítást” helyezne kilátásba a külső határok megerősítéséért felelős szervezet, a Frontex, valamint az EU-belső határokon szabad átjárást biztosító Schengen-szabályok esetében.

Nyitókép: MTI/AP/Adrienne Surprenant
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018