eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
VIENNA, AUSTRIA - DECEMBER 03: Austrian Minister of the Interior Karl Nehammer speaks during a press conference presenting the Wiener Stadthalle indoor arena as a venue for mass Covid-19 testing during the second wave of the coronavirus pandemic on December 03, 2020 in Vienna, Austria. Austria, which has seen coronavirus infection rates skyrocket since October, will launch mass testing as a means to reign in the rates. In Vienna the tests will run from December 4-13. (Photo by Thomas Kronsteiner/Getty Images)
Nyitókép: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Új kancellárja is lesz Sebastian Kurz lemondása után Ausztriának

Bejelentette visszavonulását a politikai élettől Sebastian Kurz korábbi osztrák kormányfő. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint emiatt hamarosan új kancellárja is lehet Ausztriának. Frissítés: Alexander Schallenberg már le is mondott.

"A mai napon új fejezet kezdődik az életemben" - ezt mondta a visszavonulását bejelentő sajtótájékoztatón Sebastian Kurz. A politikus minden tisztségéről, így az Osztrák Néppárt pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról is lemondott. Több időt szeretne tölteni a családjával és újszülött fiával - indokolt.

Kurz a kancellárságról már októberben lemondott, néhány nappal azután, hogy a bécsi kancellári hivatalban és a pénzügyminisztériumban házkutatást tartottak. A gyanú szerint ugyanis 2016-ban Kurz és csapata közpénzből finanszírozott, meghamisított közvélemény-kutatási adatokkal és baráti sajtómegjelenésekkel igyekezett biztosítani, hogy a politiklus a néppárt elnöki és az ország vezetői posztjára kerülhessen.

"Nem vagyok sem szent, sem bűnöző". "Emberi lény vagyok, erősségekkel és gyengeségekkel" - mondta a volt kancellár, és hozzátette, nem követett el semmilyen törvénytelenséget.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium magyar-német intézetének igazgatója szerint az utóbbi időben több közvéleménykutatás is azt mutatta, hogy Sebastian Kurz ebben a ciklusban már nem tud kancellárként visszalépni. Szombaton született meg a kisfia, emlékeztetett a szakértő - ez, valamint az ügyének folyamatban lévő vizsgálata motilválhatta, hogy egy kicsit hátrébb lépjen. Ám még fiatal, csak 35 éves, így nem kizárt, hogy később visszatérhet a politikába. Sok példa van erre, és a visszatérésnél nem is csak az életkor számít, hanem a tapasztalat is, márpedig Kurznak sok tapasztalata van - jegyezte meg az igazgató.

Bauer Bence azt is elmondta: Az Osztrák Néppárt vezetését várhatóan Karl Nehammer belügyminiszter veszi át, aki később a kancellári székben is leválthatja a posztot ideiglenesen átvevő Alexander Schallenberget.

"Elképzelhető tehát, hogy Alexander Schallenberg ideiglenes kancellárnak nagyon rövid idő jut ezen a poszton. Lényeges, hogy ha egy párt kormányoz, akkor a kancellári hivatal - az »executive hatalom« -, valamint a pártelnökség egy kézben legyen. Ahol ez szétesik, ott kudarc van, ezért ha Nehammer pártelnök lesz, valószínűleg ambicionálja majd a pártelnöki tisztséget" - fejtette ki Bauer Bence. A párt által megválasztott elnököt a koalíciós társsal kell elfogadtatni. Ha a Zöldek elfogadják a személyét, akár kancellár is lehet - ellenállásra pedig itt nem számít a szakértő.

Frissítés: A 24.hu az osztrák közszolgálati médiára hivatkozva arról ír, hogy már le is mondott az osztrák kancllár.

Úgy véli, új választás kiírása nélkül is végbemehet ez a váltás a ciklus közben, de persze lehetséges más forgatókönyv. "Mindig kérdés, hogy kinek áll érdekében egy új választás. Ausztriában jelenleg meggyengült a Néppárt és megerősödtek a szociáldemokraták, ezért nem biztos, hogy a Zöldeknek - akik korábban hangosan követelték Sebastian Kurz távozását - most egy előrehozott választás az érdekükben állna.

A Heute.at cikke alapján a Portfolio azt írta, hogy a koalíciós partner Zöldek állítólag már bele is egyeztek a váltásba és Nehammer esetleges érkezésébe. A lap értesülései szerint más változások is jöhetnek az osztrák kormányban: az eddigi EU-ügyi miniszter, Karoline Edtstadler veheti át a belügyminiszteri posztot Nehammertől, ugyanakkor a Kurier információi szerint Andreas Pilsl lehet a belügy új vezetője. Schallenberg a kancellári posztot az EU-ügyi miniszterségre cserélheti. Az eddigi gazdasági miniszter, Margarete Schramböck a Kurier szerint távozhat a posztjáról.

Sebastian Kurz és kilenc társa ellen hűtlen kezelés és korrupciós bűncselekmények gyanújával folyik nyomozás, az ügyészség szerint a volt kancellár mozgatta a szálakat. Sajtóhírek szerint az ügyészség vádjai nehezen lesznek bizonyíthatók Kurz ellen, azok nagy része ugyanis spekuláción alapul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×