eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Alexander Schallenberg újonnan beiktatott osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a bécsi kancellária épületében 2021. október 11-én, két nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Két hónap alatt már a második osztrák kancellár mondott le

A korrupcióval megvádolt Sebastian Kurz októberben hagyta ott a posztot, csütörtökön pedig a politikától való teljes visszavonulását is bejelentette 35 évesen, utódja, Alexander Schallenberg pár órával ezután mondott le.

Lemondott Alexander Schallenberg osztrák kancellár – írja az osztrák közszolgálati média jelentése nyomán a 24.hu. Schallenberg alig két hónappal korábban, október 11-én lépett hivatalba, azt követően, hogy elődje, Sebastian Kurz ugyancsak önszántából távozott hivatalából – emlékeztet a lap.

Mint azt az Infostart is megírta csütörtökön, Sebastian Kurz bejelentette, hogy teljesen visszavonul a politikától, a 35 éves exkancellár lemondott pártelnöki posztjáról, mivel "elvesztette a lelkesedését a korrupciós vádak miatt". A volt kancellárt november közepén fosztotta meg mentelmi jogától az osztrák Parlament, miután korrupció gyanúja miatt folytatnak ellene vizsgálatot.

"Nem vagyok sem szent, sem bűnöző" – mondta a megvádolt expolitikus. "Emberi lény vagyok, erősségekkel és gyengeségekkel" – fűzte hozzá. Azt is mondta, hogy nem követett el semmilyen törvénytelenséget.

Schallenberg a lemondását bejelentő közleményében azt írta, hogy nem áll szándékában és sosem állt szándékában átvenni az ÖVP elnöki székét, azonban határozott véleménye, hogy mindkét hivatalt, tehát a kancellári posztot, illetve az Ausztriában legtöbb szavazatot szerző párt vezetését minél gyorsabban egy embernek kell átvennie.

A 24.hu idézi a Spiegelt, amely arról ír, hogy médiaértesülések szerint

a jelenlegi belügyminiszter, Karl Nehammer lehet esélyes mindkét posztra,

az ÖVP elnöksége pénteken fog ülésezni.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium magyar-német intézetének igazgatója az osztrák politikai helyzetről érdeklődésünkre korábban elmondta, hogy Ausztriában jelenleg meggyengült a Néppárt és megerősödtek a szociáldemokraták, ezért nem biztos, hogy a Zöldeknek – akik korábban hangosan követelték Sebastian Kurz távozását – most egy előrehozott választás az érdekükben állna. Arról is beszélt, hogy hamarosan újabb kancellárváltás jöhet. Ez nagyon hamar meg is valósult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×