INFORÁDIÓ
2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

karl nehammer

ausztria

kancellár

alexander schallenberg

sebastian kurz

Karl Nehammer, az előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára sajtóértekezletet tart Bécsben 2019. október 1-jén. A plakát feliratának jelentése: az új néppárt.

Zöld lámpát kapott a Zöldek alkancellárjától a legesélyesebb osztrák kancellárjelölt

Infostart / MTI

Alexander Schallenberg lemondása után többen Karl Nehammer belügyminisztert látnák szívesen a poszton. Kinevezését támogatja Alsó-Ausztria befolyásos néppárti kormányzója is.

Új pártvezetőt és kormányfőt választ a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) azt követően, hogy előző nap lemondott és visszavonult a politikai életből a párt elnöke, Sebastian Kurz, és bejelentette lemondását Alexander Schallenberg kancellár is.

A konzervatívok olyan vezetőt keresnek, aki egy személyben látja el mindkét tisztséget.

Schallenberg, aki karrierdiplomata és Kurz közeli szövetségese, kevesebb mint két hónapja került a kormány élére, amikor Sebastian Kurz lemondott, miután az osztrák ügyészi hivatal bejelentette, hogy több ember, köztük ellene is nyomozást indított megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával. Kurz cáfolta a gyanút, de a Néppárt koalíciós partnere, a Zöldek, akkor a kormányfő lemondását követelte.

A 35 éves Sebastian Kurz mindeddig megmaradt az Osztrák Néppárt vezetője, de csütörtökön arra hivatkozva, hogy szeretne több időt tölteni a családjával, azt jelentette be, hogy teljesen visszavonul a politizálástól. Pár órával később Schallenberg és Kurz másik szövetségese, Gernot Blümel pénzügyminiszter – aki ellen egy másik korrupciós gyanú miatt folyik nyomozás –, szintén bejelentette, hogy távozik tisztségéből.

Az ugyancsak ártatlanságát hangoztató Blümel és Kurz is azzal indokolta döntését, hogy nemrég született kisgyereke. Schallenberg ugyanakkor azzal érvelt, hogy a kancellári és a pártelnöki tisztséget ugyanannak a politikusnak kell betöltenie.

Kurz, aki a többi között az illegális migrációt elutasító és a bevándorlást szigorító álláspontot képviselt, először 2017 decemberétől 2019 májusáig volt kancellár, majd 2020 januárjától 2021 októberéig töltötte be ismét ezt a tisztséget.

Több osztrák médium arról számolt be, hogy jelenleg Karl Nehammer belügyminiszter a legesélyesebb a kancellári poszt betöltésére.

Werner Kogler alkancellár, a Zöldek politikusa az osztrák sajtóban pozitívan nyilatkozott Nehammer esetleges kancellár-jelöltségéről.

Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria befolyásos néppárti kormányzója nyíltan támogatásáról biztosította Karl Nehammer esetleges miniszterelnöki jelölését.

Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018