eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Sebastian Kurz 35 évesen otthagyja a politikát

A volt osztrák kancellár pártelnökként sem folytatja sajtóinformációk szerint.

Lemond pártelnöki posztjáról és kivonul a politikából Sebastian Kurz. Októberben mondott le kancellári tisztségéről, de ennél most már többet is tudni: visszavonul a politikától, "elvesztette a lelkesedését a korrupciós vádak miatt".

"A mai napon új fejezet kezdődik az életemben" - nyilatkozta sajtótájékoztatóján a volt kancellár Bécsben. Hangsúlyozta, minden erejével azon volt, hogy a "jó irányba vezesse Ausztriát", de elismerte, hogy hibákat is elkövetett tízéves pályafutása során.

"Nem vagyok sem szent, sem bűnöző" - mutatott rá a volt kormányfő. "Emberi lény vagyok, erősségekkel és gyengeségekkel" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nem követett el semmilyen törvénytelenséget, és nagyon várja, hogy bíróság előtt tisztázhassa magát a korrupciós vádak gyanúja alól.

Sebastian Kurz nemrég apa lett, így családfőként képzeli el a közeli jövőjét.

November közepén az osztrák parlament megfosztotta mentelmi jogától a volt kancellárt, aki ellen korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot. A döntést maga Kurz és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai is támogatták, tiszta vizet önve a pohárba.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről.

A nyomozás fő kérdése jelenleg az, manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×