eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: Dan Himbrechts

Engedélyezték az AstraZeneca vakcináját az Egyesült Királyságban

A Pfizer után már az AstraZeneca védőoltásával is folytatódhat a britek immunizációja. Január negyedikén kezdhetik meg a szer beadását a szigetországban.

Sokkal elérhetőbbé teszi a koronavírus elleni védőoltást az Egyesült Királyságban az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája: ezt nem szükséges olyan alacsony hőmérsékleten szállítani és tárolni, mint a Pfizer vagy akár a Moderna védőoltását.

Nagy-Britanniában ez azt jelenti, hogy az idősotthonokban élők is kaphatnak végre oltást.

Eddig a Pfizer oltásával zajlott az immunizáció az országban, melyet nem tudtak bevinni az otthonokba érzékenysége miatt, ezért csak a dolgozók kaphatták meg azt.

Ezt az oltást is hűtve kell szállítani, de 2–8 fok közti hőmérséklet elegendő tárolásához, illetve a fénytől is védeni kell. Mindezen túl ez a legolcsóbb koronavírus elleni oltás is: mindössze egy csésze kávé áráról beszéltnek a britek, a Sky News értesülése szerint ez a gyakorlatban három fontot, azaz hozzávetőlegesen 1200 forintot takar.

Az AZD1222 névre hallgató védőoltás virális vektorok elvén működik, azaz egy másik vírus, ez esetben az adenovírus módosításának segítségével juttatják be a koronavírus egyetlen génjét részét az emberi szervezetbe. A gén ott a koronavírus tüskefehérjéjét gyártja, ezzel immunválaszt kiváltva. Az adenovírus nem vált ki megbetegedést a testben, csak szállítószerepben van jelen a vakcinában.

Matt Hancock brit egészségügyminiszter a bejelentés kapcsán elmondta: nagyon jó hír a vakcinázás felgyorsításának szempontjából, hogy ezt a védőoltást is használhatják már, így hamarabb visszatérhet majd az élet az átlagoshoz.

„A vakcina a pandémiából kivezető út” – tette hozzá.

Arról nem nyilatkozott, hány embert tudnak majd így beoltani 2021-ben. A vakcinázási stratégiáról a kormány korábban azt nyilatkozta: céljuk az, hogy minél több veszélyeztetett kapja meg az első adagot hamar. A most engedélyezett védőoltásból 12 hetes különbséggel kell beadni két adagot. A hosszú távú védettség ezzel alakul csak ki.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltása ára és könnyű kezelhetősége mellett azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy a klinikai kísérletek harmadik fázisában tévedésből az önkéntesek egy csoportja csak fél adagot kapott az első alkalommal, majd mikor a hibára fény derült, kitartottak ennél a dozírozásnál a kutatók. Ez a csoport

90 százalék fölötti védelmet élvezett a koronavírussal szemben,

míg akik két teljes adagot kaptak, csak 60 százalék fölötti hatékonysággal jutottak immunitáshoz.

A hiba nyilvánosságra hozatalát követően felmerültek kételyek az oltással kapcsolatosan, de a brit engedélyező szerv, az MHRA alapos utánajárást követően biztonságosnak nyilvánította a szert, melyből a britek 100 millió adagot vásároltak. Ennek nagy része a szigetországban is készül majd el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×