INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

brexit

nagy-britannia

boris johnson

big ben

London, 2017. október 10.A londoni parlament óratornya, a Erzsébet-torony, népszerűbb nevén a Big Ben a felújítási munkálatok közben 2017. október 10-én. A London egyik jelképének tekintett tornyot és a szintén Big Benként ismert nagyharangja augusztus 21-én kondult meg utoljára, és kivételes eseményektől eltekintve a munkálatok négy éve alatt néma marad. (MTI/EPA/Andy Rain)

Nagy terv a brexit napjára

Infostart / MTI

Közösségi finanszírozás segítségével tenné lehetővé Borisz Johnson brit kormányfő, hogy megszólalhasson a felújítás alatt álló londoni parlament tornyának híres harangja, a Big Ben Nagy-Britannia Európai Unióból való kivonulásának napján, január 31-én.

A 13,7 tonnás harang 2017 óta leginkább néma, mivel a hivatalosan Erzsébet-toronynak nevezett óratornyot felújítják, csak nagyon fontos események idején, például az újév köszöntésekor szólaltatják meg a jellegzetes hangú harangot.

A brit parlament alsóházának egyik bizottsága elutasította Brexit-párti képviselők azon javaslatát, hogy az unióból való kilépés alkalmából is szóljon a harang, mondván, az nagyon költséges lenne.

Johnson kedden a BBC televíziónak adott interjújában elmondta, hogy

500 ezer fontba kerülne, ha január 31-én éjfélkor megszólaltatnák a harangot.

Azonnal felvetette, hogy az ország polgárai adakozhatnának e célból.

"Kidolgozunk egy tervet, így az emberek elősegíthetnék a Big Ben harangjátékának megszólalását. A harangnyelvet elvitték, ezért azt helyre kell állítani, hogy megrendelhessük a Big Ben harangjátékát a Brexit éjszakáján. Ez nagyon költséges" - mondta.

A kormányfő szóvivője közölte, hogy nincs külön kormányalap a pénz összegyűjtésére, de ha mások összegyűjtik az összeget, a kormány tárgyalna a parlament illetékeseivel. "Bármi is történjen, a kormány biztosítani fogja, hogy január 31-et tisztességesen megünnepeljék" - hangoztatta.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018