INFORÁDIÓ 
2019. január 21. hétfő
Ágnes

olaszország

eurózóna

euró

eu

Itt az unió újabb válsággóca

Itt az unió újabb válsággóca

Az elhúzódó olasz kormányalakítás súlyos uniós hozadéka lehet, hogy Róma kiléphet az eurózónából. A Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a dél-európai állam ugyanabba a helyzetbe kerülhet a közös fizetőeszköz jövőjéről esetleg kiírandó népszavazással, mint London az EU-tagsággal.

Népszavazást akar kiírni az Ötcsillag Mozgalom az euró jövőjéről, jóllehet az utóbbi időben a mozgalom vezetője azt hangoztatja, hogy csak végső eszközként vetnék be a referendumot - mondta Fóris György, a Bruxinfo elemzője az InfoRádiónak. Az Északi Liga szintén kezdettől fogva igen határozottan euróellenes, sőt általában EU-ellenes is.

"Mindkét párt politikája nyomán

kialakulhat egy általános, kormányzati szintre emelt euróellenesség"

- emelte ki Fóris György.

Az euró ügyét veszélyeztetheti az is, ha olyan kormánypolitikát hirdetnek meg, amellyel elvesztik az eddig is nagyon törékeny pénzpiaci bizalmat, befektetési hajlandóságot. Ha a hozamfelárak megemelkednek, visszajuthat Olaszország a 2011-2012-es állapotba, és akár még államcsőd is lehet a dologból.

Társadalmi alapú euroszkepticizmus

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a briteknél a fiatalok akartak bent maradni az EU-ban, addig Olaszországban a fiatalok közül sokan a kilépésre szavaznának. A 45 év feletti emberek 70 százaléka bent maradna az EU-ban, de a 45 év alatti generáció nagy többségben EU-ellenes.

Ebben benne van az is - hangsúlyozta az elemző -, hogy a 45 év alatti munkakereső generáció vagy nem talált munkát, vagy gazdasági válságot, stagnálást látott. Az olasz fiatalkori munkanélküliség az egyik legmagasabb Európában, 30 százalék felett van.

"Olaszországban a politikai osztály könnyen ráken minden nehézséget a külső kényszerre: az EU-ra.

A fiatalok csak vergődést és gazdasági válságot láttak, az ő gondolkodásukban ez azonosul az EU-tagsággal és az euró bevezetésével"

- emelte ki Fóris György.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Kiléphetnek az olaszok az eurózónából
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018