eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Őssejtterápia javíthatja a szklerózis multiplexben szenvedő páciensek állapotát

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. Az orvosok azonban hangsúlyozták, hogy az eljárás nem alkalmas minden ilyen beteg kezelésére - számolt be róla a BBC News.

Mintegy száz, szklerózis multiplexben szenvedő beteget vontak bele abba a nemzetközi vizsgálatba chicagói, sheffieldi, uppsalai és Sao Paoló-i kórházakból, amelynek során az őssejtterápia hatékonyságát kutatták. A betegek mind a szklerózis multiplex visszaeső típusában szenvedtek, amikor az új tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek, és azokat javulási időszak követi.

A vizsgálat időközi eredményét a Csont- és Csontvelő-transzplantáció Európai Társaságának éves konferenciáján hozták nyilvánosságra Lisszabonban.

A pácienseket két csoportra osztották: az egyik csoportot őssejtterápiával kezelték, a másikat pedig gyógyszerekkel. Az első csoport immunrendszerét az őssejtbeültetés előtt rákgyógyszerekkel rombolták le. Az őssejtbeültetéshez a páciensek saját véréből és csontvelőjéből vett őssejteket használták. Ezeket nem érintette a szklerózis multiplex, és újjáépítették az immunrendszert.

Egy évvel később az őssejtterápiával kezelt csoportból csupán egy páciens mutatott visszaesést, míg a gyógyszerrel kezelt betegek közül 39 állapota rosszabbodott.

Átlagosan három év után 52 páciens közül három (6 százalék) állapota rosszabbodott, míg a kontrollcsoport 50 betege közül harmincé (60 százalék).

Az őssejttel kezelt betegek fogyatékossága csökkent, míg a gyógyszeres csoport tünetei rosszabbodtak.
A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy az őssejtbeültetés hatékonyabb az elérhető legjobb gyógyszereknél. "A neurológiai szakemberek szkeptikusan fogadták ezt a kezelést, de ezek az eredmények meg fogják változtatni a véleményüket" - mondta el Richard Burt vezető kutató, a Chicagói Északnyugati Egyetem tudósa.

John Snowden, a sheffieldi Royal Hallamshire Kórház vér- és csontvelő-transzplantációs igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon izgatottak az eredmények miatt, hiszen azt jelzik, hogy ez az eljárás segíthet olyan pácienseken, akik rezisztensek a gyógyszeres kezelésre.

A sheffieldi kórház neurológusa, Basil Sharrack a BBC-nek elmondta:

noha ez egy időszaki elemzés, mégis ez a legjobb eredmény, amelyet bármilyen szklerózis multiplexszel kapcsolatos vizsgálatban látott.

A vizsgálatban részt vett egyik női betegnél 2010-ben, 28 éves korában diagnosztizálták a kórt. A betegség miatt előfordult, hogy fel sem tudott kelni és egy időre kerekesszékbe kényszerült. Kognitív gondolkodását is befolyásolta a betegség, úgy érezte, ködbe borult az agya, félreolvasott szavakat és nehezére esett a beszélgetés.

2015 októberében végeztek rajta őssejtbeültetést és ma már teljesen egészséges. Egy évvel a beültetés után férjhez ment, egy hónapja született meg kislánya.

A transzplantáció költsége, mintegy 30 ezer font (10,6 millió forint), ugyanannyi, mint néhány szklerózis multiplex elleni gyógyszer éves adagja - írta a BBC News.

Az orvosok hangsúlyozták, hogy az őssejtterápia nem alkalmas minden szklerózisos beteg gyógyítására, a kezelés kimerítő lehet, kemoterápiára van szükség, valamint néhány heti elkülönített kórházi tartózkodásra.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×