eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Moszkva, 2018. március 18.Vlagyimir Putyin hivatalban levő államfő beszédet mond támogatói előtt a moszkvai Kreml melletti Manézs téren 2018. március 18-án, az orosz elnökválasztás estéjén. A Központi Választási Bizottság előzetes adatai a független jelöltként induló Putyin győzelmét vetítik előre. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Nyitókép: Pavel Golovkin

Meglepő fejlemények az orosz elnökválasztáson

A szavazatok több mint háromnegyedét kapta Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a hétvégi orosz elnökválasztáson.

A moszkvai Központi Választási Bizottság a szavazatok 99 százalékának összesítése alapján közölte, hogy

Vlagyimir Putyin államfő a voksok 76,65 százalékát szerezte meg a vasárnapi orosz elnökválasztáson.

A kommunisták által indított Pavel Grugyinyin 11,82, a liberális demokrata Vlagyimir Zsirinovszkij 5,68, a Polgári Kezdeményezés színeiben indult Kszenyija Szobcsak pedig 1,66 százalékot kapott.A négy további jelölt 1 vagy kevesebb mint 1 százaléknyi szavazatot gyűjtött a voksoláson.

Az eredmény megfelelt a várakozásoknak, ám Vlagyimir Putyin nagyvárosi támogatottsága meglepő fejlemény – nyilatkozta az InfoRádiónak Sz. Bíró Zoltán, Oroszország-szakértő. „A két leginkább nyitott, külvilággal együttműködést kereső város, Moszkva és Szentpétervár lakói is nagyon nagy arányban támogatták Putyint” – emelte ki a szakértő.

Az is meglepetés, hogy az orosz elnök jobb eredményt ért el, mint 6 évvel korábban, 2012-ben – tette hozzá Sz. Bíró Zoltán.

A 2004-ben elért eddigi legjobb eredményét is közel 5 százalékkal haladta meg a vasárnapi választáson Vlagyimir Putyin.

A 70 százalékos részvételi arányt azonban nem sikerült elérni, bár a szakértő szerint ez nem okozott meglepetést. „De nagyon közel van ehhez az a 67,4 százalékos országos részvételi arány, ami lényegében benne van abban a sávban, ami megszokott az elnökvékasztásokon” – fogalmazott.

Az Oroszország szakértő rövidtávon nehezen tartott elképzelhetőnek paradigmaváltást Moszkva politikájában, mint mondta: az orosz belpolitika hosszú évek óta a külpolitikai helyzetnek van alárendelve, amely továbbra sem a kompromisszumokban, hanem a konfrontáció fenntartásában érdekelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×