eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild

Europol: a terrorfenyegetés nagy és összetett

Magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban, amelyekben több tízezer potenciális terrorista tartózkodik - jelentette ki hétfőn Rob Wainwright, az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) főigazgatója a szervezet tevékenységét felügyelő közös parlamenti ellenőrző csoport második találkozója utáni sajtótájékoztatón Szófiában.

"Nyilvánvaló, hogy nehéz meghatározni a potenciális terroristák pontos számát Európában, de a fenyegetettség nagy és összetett. Különös tekintettel azokra az aktív külföldi harcosokra, akik Szíriában és Irakban voltak, és akik a jövőben visszatérhetnek. Ezenkívül radikalizálódott emberek egész csoportja található az európai országokban, ők jelenleg is a biztonsági szervek megfigyelése alatt állnak mint potenciálisan veszélyes elemek. Lehetséges számuk mintegy 30 ezer, és bár nem mindnyájuknak áll szándékában terrorcselekményt elkövetni, a titkosszolgálatok előtt álló kihívás hatalmas, és épp ezért rendkívül fontos a nemzetközi együttműködés e területen" - jelentette ki Wainwright az újságírók kérdéseire válaszolva.

A hétfői találkozón a soros EU-elnök Bulgária parlamenti belügyi bizottságának elnöke, Cvetan Cvetanov elmondta, hogy 800 olyan emberről gyűjtöttek információt, akik valamelyik nyugat-balkáni országból csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez, és harcoltak annak soraiban, és mintegy 5000 olyan EU-s állampolgárról van tudomásuk, akik a harcok végeztével megpróbálnak visszatérni hazájukba. "Ez egy komoly potenciális fenyegetés" - hangsúlyozta Cvetanov.

Az Europol tevékenységét felügyelő közös parlamenti ellenőrző csoport szófiai találkozójának célja saját eljárási szabályainak előkészítése. A sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozat szerint sikerült konszenzusra jutni ez ügyben.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×