Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Juncker: a schengeni határok lezárása megroppanthatja az unió gazdaságát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A migrációs válságra hivatkozva, az Európai Unió belső határainak lezárása az uniós polgárok szabad mozgásának korlátozásával jár, ami súlyosan érinti az európai gazdaságot - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

Az unió belső határait 1,7 millió vendégmunkás lépi át naponta. Nagy költsége van annak, ha ezeknek az embereknek várakozniuk kell a határokon - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

A migrációs hullámra hivatkozva az utóbbi hónapokban több európai ország is ideiglenes határellenőrzést vezetett be, ami ha tartóssá válik, szakemberek szerint veszélybe sodorja az unió egységes piacát és a munkaerő szabad áramlását. Juncker arra figyelmeztetett, hogy ez végül a közös valuta megszűnéséhez is elvezethet.

Juncker a bizottság friss felmérésére hivatkozva közölte, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezet határainak lezárása éves szinten nagyjából hárommilliárd eurós kiesést jelentene az unió gazdaságának. Hozzátette, egyedül a Svédországot Dániával összekötő Öresund-híd lezárása mintegy évi 300 millió euró kiesést okozna.

Az uniós bizottság májusig olyan rendszer kialakításán dolgozik, amely jobban megosztja a felelősséget a tagállamok között, mérsékelve ezzel a Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomást - mondta Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke szerdai sajtókonferenciáján rendkívüli migrációs EU-csúcs összehívását sürgette. Mint mondta, az uniós állam-, illetve kormányfők februári csúcstalálkozójának középpontjában Nagy-Britannia esetleges uniós kilépésének kérdése fog állni, és tart tőle, hogy ezért nem lesz idő kellő részletességgel megvitatni a menekültválság témáját.