eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Folytatódik a nemzetközi hajtóvadászat az IÁ tagjai ellen

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának is bombáznia kell az Iszlám Állam szíriai állásait. David Cameron Párizsban beszélt erről, miután tárgyalt Francois Hollande-dal. A francia elnök megerősítette, hogy a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó a térségbe érkezett és légicsapásokat mér a dzsihádista szervezetre. Közben Belgiumban tizenhat embert őrizetbe vettek, de a párizsi terrortámadások feltételezett elkövetője nincs közöttük. A francia fővárosban menekültpárti tüntetők csaptak össze a rendőrökkel.

"Határozottan támogatom Francois Hollande elnök döntését az Iszlám Állam szíriai bombázásáról. Meggyőződésem, hogy Nagy-Britanniának is ezt kell tennie" - mondta a brit miniszterelnök a francia elnökkel folytatott megbeszélése után az Élysée-palotában.

"Közös veszéllyel állunk szemben, a világnak össze kell fognia a terrorfenyegetettség elleni harcban" - fogalmazott David Cameron.

Francois Hollande megerősítette, hogy a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hamarosan a szír partokhoz érkezik azzal az egyértelmű küldetéssel, hogy keményen bombázza az Iszlám Államot. Franciaország jelenleg 38 bombázót állomásoztat az Egyesült Arab Emírségekben és Jordániában.

"Erősíteni fogjuk a légicsapásokat, olyan célpontokat fogunk választani, amelyek a lehető legnagyobb kárt okozzák ennek a terrorista hadseregnek" - mondta Francois Hollande.

Franciaországban az elmúlt tíz napban több mint ezer házkutatást tartottak és 117 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Brüsszelben és két belga városban összesen 16 embert tartoztattak le - tájékoztatott a belga szövetségi ügyész. Idáig sem fegyvert, sem robbanóanyagot nem találtak, Salah Abdeslam nincs az őrizetbe vettek között - mondta Eric van der Sypt.

A belga fővárosban és környékén továbbra is a legmagasabb, négyes fokozatú készültségi szint, Franciaországban pedig rendkívüli állapot van érvényben. Ez utóbbinak a rendelkezéseit szegték meg azok a menekültpárti tüntetők, akiket a rohamrendőröknek paprikaspray-vel és gumibottal kellett távol tartaniuk a párizsi Köztársaság tértől.

Ma kezdik eltemetni a párizsi terrortámadások áldozatait, pénteken nemzeti megemlékezést tartanak az Invalidusok udvarán.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×