eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin

Az orosz légicsapások zöme a mérsékelt felkelőket éri Szíriában

A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások zöme a kormánnyal szembenálló mérsékelt felkelőket éri - mondta szerdán Anne Patterson, az Egyesült Államok külügyminisztériumának közel-keleti ügyekért felelős államtitkár-helyettese egy amerikai kongresszusi bizottságnak.

"Moszkva cinikusan megpróbálja bizonygatni, hogy légi támadásai terroristákat céloznak, de ez idáig az orosz légicsapások 85-90 százaléka a mérsékelt ellenzéket sújtotta" - tájékoztatta Patterson a képviselőház külügyi bizottságát. Hozzátette, hogy szeptember vége - az orosz légicsapások kezdete - óta már több mint 120 ezer szíriai hagyta el hazáját.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese arról panaszkodott a bizottságnak, hogy Oroszország földi fegyverzetet, így tüzérséget telepít olyan területekre, amelyeket a mérsékelt felkelők elfoglaltak a szíriai kormányerőktől. Teszi ezt Hama és Homsz környékén, amivel nagyban fokozza saját katonáinak sebezhetőségét ellentámadás esetén - mondta Nuland, megjegyezve, hogy Moszkva naponta legalább 2 millió dollárt - közel 600 millió forintot - költ szíriai légi támadásaira, miközben az orosz gazdaság hanyatló ágba került.

"Oroszországnak mindenekelőtt az Iszlám Állam ellen kellene fordítania fegyvereit, és fel kellene hagynia a nyugat-szíriai városokban és környékükön a vérontással. Moszkvának katonai támogatása fejében ragaszkodnia kellene ahhoz, hogy a szíriai kormány többé ne oltsa ki ártatlanok életét, vessen véget annak, hogy nap mint nap helikopterekről és repülőgépekről hordóbombákkal támad lakott területekre" - mondta.

Mindkét diplomata szerint Oroszország szíriai beavatkozása ingatagabbá tette az amúgy is zűrzavaros harctéri helyzetet - emelete ki a felszólalásokból az AP amerikai hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×