eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A körtés vodkát is hamisították

Újabb hamisított alkoholfajtát találtak a cseh hatóságok a piacon. Elképzelhető, hogy az ital Szlovákiában is forgalomba került.

Az újfajta, veszélyes alkoholról, melyet "Körtés vodka" (Hru¹ková vodka) néven árultak, a cseh egészségügyi szervek adtak hírt, s a gyorsriasztó rendszeren keresztül jelezték a veszélyt. A vodkába könnyen juthatott metilalkohol, az a szer, amely Csehországban már csaknem harminc személy halálát okozta, enyhébb esetben pedig vaksághoz is vezethet a fogyasztása.

A vodkából egyelőre csak a cseh piacon találtak szállítmányokat, azonban elképzelhető, hogy az eljutott Szlovákiába is. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal arra hívta fel az állampolgárok figyelmét, hogy ne vásároljanak hasonló terméket, amennyiben pedig rendelkeznek hasonló üvegekkel, azt jelentsék a közegészségügyi szerveknek.

A cseh hatóságok az utóbbi napokban ismételten felhívták a lakosság figyelmét: bár a mérgező anyagokat gyártó személyeket sikerült letartóztatni, az országban továbbra is még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban. Az óvatosságra ezért felettébb szükség van. Néhány személyt súlyos állapotban továbbra is kórházban kezelnek, s újabb mérgezések is előfordultak.

Csehországban eddig 27 halálos áldozatot követeltek a metanolt tartalmazó illegálisan pancsolt szeszes italok. Míg Csehországban már részlegesen feloldották a szeszesitalok forgalmazásának tilalmát, Szlovákia továbbra is tiltja a 20 százalékosnál erősebb, csehországi tömény italok behozatalát és forgalmazását, azt követeli az importőröktől, hogy az országban lévő, még az alkoholmérgezés előtt bevezetett tilalom előtt behozott szeszes italt szállítsák vissza Csehországba

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×