eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Törökország kiutasította az izraeli nagykövetet

Törökország kiutasította az izraeli nagykövetet, felfüggesztette katonai megállapodásait Izraellel, és csökkenti diplomáciai képviseletét Izraelben - jelentette be pénteken Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

"Itt az ideje, hogy Izrael megfizessen" - mondta Davutoglu. Izrael törökországi nagykövete, Gabbi Levi jelenleg éppen Izraelben tartózkodik, és Davutoglu kijelentései után nem tér vissza Törökországba. Ankara már a tavalyi flottillaincidens után visszahívta a török nagykövetet Izraelből.

Valószínűsíthető, hogy Izrael nem kér bocsánatot a gázai segélyflottilla elleni véres támadásért az ügyben készült ENSZ-jelentés pénteki, hivatalos közzétételéig, így Ankara a Davutoglu által emlegetett "B tervhez" folyamodik, amely öt lépést tartalmaz. Ezek között az is szerepel, hogy Ankara a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi a Gázai övezet körüli blokád kérdését, valamint hogy - Davutoglu szavaival élve - "szükség esetén elővigyázatossági lépéseket tesz a hajózás biztonságának szavatolása érdekében a Földközi-tenger keleti medencéjében".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kormánya eközben a válaszlehetőségeket fontolgatja - mondta el egy izraeli kormányzati forrás pénteken. Az izraeli kormány korábban közölte, hogy nem hajlandó kártérítést fizetni a 2010. május 31-ei rajtaütésben a Mavi Marmara fedélzetén megölt nyolc török és egy török származású amerikai állampolgár hozzátartozóinak.

A 105 oldalas ENSZ-jelentés szerint túlzott volt az izraeli katonai fellépés, a Gázai övezet elleni blokád azonban nemzetközi jogi szempontból jogszerűnek tekinthető.

Izrael néhány fenntartással elfogadja az ENSZ által összeállított dokumentumot - mondta egy magas rangú tisztségviselő pénteken, hozzátéve, hogy mindkét országnak rá kellene bólintania a világszervezet következtetéseire és ajánlásaira. Egyes ténymegállapításokat a törökök is elfogadhatatlannak találtak, Abdullah Gül török államfő pedig azt mondta pénteken, hogy "semmisnek" tekinti az ENSZ-jelentést.

A The New York Times című amerikai napilap csütörtökön kiszivárogtatott néhány részletet a jelentésből, amely a Törökország és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállítását szorgalmazta "a közel-keleti stabilitás, valamint a nemzetközi béke és biztonság érdekében".

Egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő korábban a héten elmondta: a zsidó állam úgy érzi, Ankara tovább feszítené a húrt, hogy helyzetbe hozza magát az arab és az iszlám világban. A politikus szerint "Izrael nem utasítja el a sajnálat kifejezését és a kártérítés kifizetését, de a jelentés nem követeli meg a nyilvános izraeli bocsánatkérést, és nem is lesz ilyen".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×